Αίτημα Ιδρύματος «Ζωή κατά της Εμπόλεμης Βίας» στην ΠτΒ για ανέγερση μνημείου για Κύπριες – θύματα εμπόλεμης βίας

Υπόμνημα για ανέγερση μνημείου για γυναίκες της Κύπρου, θύματα εμπόλεμης βίας, παρέδωσε στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Ζωή κατά της Εμπόλεμης Βίας» (ZOE vs War Violence), Αλίκη Χατζηγεωργίου και Νατάσσα Φρειδερίκου, αντίστοιχα, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, με το Υπόμνημα το Ίδρυμα υποβάλλει αίτημα όπως οι γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική βία, ταπείνωση και εξευτελισμούς κατά το 1974, τιμηθούν ως ανώνυμες μάρτυρες και όπως το κράτος ανεγείρει μελλοντικά μνημείο που να αναγνωρίζει το μαρτύριο που είχαν υποστεί.

Η Πρόεδρος της Βουλής εκφράζοντας τη συγκίνησή της για την πρωτοβουλία αυτή, που την βρήκε πολύ σημαντική, τόνισε ότι, έμφυλα εγκλήματα συνεχίζουν να διαπράττονται σε εμπόλεμες περιοχές και στις μέρες μας και δήλωσε ξανά τη στήριξή της προς το Ίδρυμα και τις δράσεις του.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος σημείωσε ότι παρόμοια μνημεία υπάρχουν στην Κορέα, τον Λίβανο, την Oυκρανία, το Κονγκό και αλλού, για να μνημονεύουν τη θυσία των θυμάτων.

Η ύπαρξη ενός μνημείου για τις γυναίκες που βιώσαν τον πόλεμο του 1974 στο νησί μας, θα αποτελέσει φόρο τιμής για τις γυναίκες αυτές και θα στείλει το μήνυμα ότι είναι άξιες θαυμασμού, παρά τον στιγματισμό που τόσο συχνά βίωσαν, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Ίδρυμα «Ζωή κατά της Εμπόλεμης Βίας» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που φιλοδοξεί να συνενώσει δυνάμεις και με άλλους διεθνείς οργανισμούς ενάντια στην εμπόλεμη βία και τα αποτελέσματά της.

Στοχεύει στην αναγνώριση, καταδίκη και τερματισμό όλων των μορφών βίας κατά γυναικών, κοριτσιών, παιδιών και ευάλωτων ατόμων, θυμάτων και μαρτύρων κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy