Αίτημα ΚΕΚΚ για πάταξη λαθροθηρίας

Ζητούν να επαναλειτουργήσει ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας της Μ.Α.Α.Δ

Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών (ΚΕΚΚ) ζητά να επαναλειτουργήσει ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας της Μ.Α.Α.Δ. στη βάση της προηγούμενης στελέχωσής του, ενώ ζητά επίσης να ενισχυθεί το έργο του.

«Η δράση του Ουλαμού κρίνεται ως άκρως επιτυχής, στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθώς όχι μόνο αποτελούσε το φόβο και τον τρόμο των λαθροκυνηγών, αλλά καταπολεμούσε πάσης φύσεως αδικήματα», δήλωσε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του ΚΕΚΚ, Νικόλας Προδρόμου.

«Κατά το 2019 ο Ουλαμός είχε πραγματοποιήσει 19 καταγγελίες κατά λαθροκυνηγών και 18 καταγγελίες πάσης φύσεως, μεταξύ αυτών ναρκέμπορους μεταμφεταμίνης και διακινητές ανθρώπων, και όλες αυτές οι καταγγελίες έτυχαν διαχείρισης έχοντας μόνο πέντε άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Προδρόμου, κάποιοι εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του Ουλαμού. «Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του περασμένου φθινοπώρου και επί 48 συναπτές ημέρες, τα μέλη του Ουλαμού εργάζονταν αποκλειστικά για το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας στερώντας με αυτόν τον τρόπο την παροχή υπηρεσιών για την πάταξη της λαθροθηρίας. Επίσης, στα μέσα του Αυγούστου τοποθετήθηκαν συστήματα εντοπισμού GPS στα οχήματα των μελών του Ουλαμού. Γιατί οι αρμόδιοι προέβησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια, από τη στιγμή που η περιοχή στην οποία δρούσαν θα έπρεπε να ήταν μυστική;» διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς αν θα γίνουν κάποια διαβήματα από το ΚΕΚΚ, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «εμείς ως Κίνημα θα αποστείλουμε επιστολή προς την Βουλή για την επαναλειτουργία του Ουλαμού και εάν δεν επιτευχθεί κάτι μέσω αυτής, είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δερύνειας, Παναγιώτης Μάρκου, ανέφερε στη «Χ» ότι μετά την παύση του Ουλαμού η λαθροθηρία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει αυξηθεί κατακόρυφα. «Επί καθημερινής βάσεως στην περιοχή του Κάππαρη διεξάγεται λαθροθηρία λαγού με τη χρήση κυνηγετικού όπλου».

«Είναι αδιανόητη η παύση του Ουλαμού, καθώς το συγκεκριμένο Σώμα ήταν η αιχμή του δόρατος της πάταξης της λαθροθηρίας. Εμείς ως Σύλλογος απαιτούμε την επαναλειτουργία του Ουλαμού, έχοντας τον ίδιο προϊστάμενο, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, σε δηλώσεις του στη «Χ» τόνισε ότι η Υπηρεσία τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας του Ουλαμού, αλλά και οποιασδήποτε άλλης ενέργειας μπορεί να συνδράμει στην πάταξη της λαθροθηρίας. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση για επαναλειτουργία του Ουλαμού εκ μέρους της Αστυνομίας, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιος Στυλιανού.

«Για το σκοπό της πάταξης της λαθροθηρίας υπάρχει το Ταμείο Θήρας, το οποίο επιτελεί το έργο του σε συνεργασία με την Αστυνομία», δήλωσε ο κ. Στυλιανού.

Κωστής Πιτσιλλούδης