Αίτημα στο ΥΠΕΣ για το δικαίωμα τέλεσης πολιτικών γάμων, θα υποβάλει η Λέμπα

Cyprus College of Art Lemba 1980

Αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για να παραχωρηθεί στο κοινοτικό συμβούλιο το δικαίωμα τέλεσης πολιτικών γάμων, προτίθεται να υποβάλει το ΚΣ Λέμπας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Λέμπας Θουκιδίδης Χρυσοστόμου, ζητούν να μπορούν και τα κοινοτικά συμβούλια να τελούν πολιτικούς γάμους όπως και οι Δήμοι. «Δυστυχώς η Νομοθεσία προβλέπει πως δικαίωμα για να τελούν πολιτικούς γάμους έχουν μόνο οι Δήμοι», είπε και ανέφερε ότι παραχωρούν χώρους του κοινοτικού συμβουλίου για την τέλεση γάμων από τον Δήμο Πάφου σε τοποθεσίες της Λέμπας, προσθέτοντας πως το θέμα τους απασχολεί έντονα, αφού «δεν γίνεται μόνο ο Δήμος Πάφου να μπορεί να τελεί πολιτικούς γάμους και να επωφελείται μόνο αυτός».

Όπως δήλωσε, «δυστυχώς παραχωρούμε μόνο τον χώρο και εισπράττουμε κάποια χρήματα που χρεώνει η Κοινοτική Αρχή Λέμπας για τον ευπρεπισμό και τον καθαρισμό του χώρου».

Οι πολιτικοί γάμοι στη Λέμπα τελούνται στον χώρο της Βρύσης, στην Κοιλάδα της Λέμπας, πλησίον του κέντρου της κοινότητας και η Κοιλάδα της Λέμπας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης στις λίστες τουριστικών πρακτόρων και Δημοτικών αρχών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Λέμπας, η Κοιλάδα αποτελεί στολίδι για την κοινότητα αλλά και για ολόκληρη την επαρχία. Δέχεται καθημερινά δεκάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες που απολαμβάνουν τις φυσικές ομορφιές και βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες. Η Κοιλάδα είναι ψηλά στις προτιμήσεις και πολλών νιόπαντρων ζευγαριών για τις γαμήλιες φωτογραφίες τους αλλά και χώρος έμπνευσης καλλιτεχνών από διαφορές χώρες του κόσμου που επισκέπτονται την περιοχή.

Επιπρόσθετα ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε πως το Κ.Σ. Λέμπας εξασφάλισε κονδύλι ύψους 26 χιλ. ευρώ το οποίο με τη βοήθεια του Τμήματος Δασών χρησιμοποιείται για συντήρηση, βελτίωση, επέκταση και δημιουργία νέων μονοπατιών εντός του Πάρκου. Έχουν επίσης βελτιωθεί οι 4 φυσικές πηγές νερού που τρέχουν κατά την διάρκεια ολόκληρου του χρόνου και χρησιμοποιούνται για την άρδευση του πάρκου και της κοιλάδας. Είναι, είπε, οι ίδιες πηγές νερού οι οποίες ρέουν για χιλιάδες χρόνια.

Περιγράφοντας την τοποθεσία που τα νέα ζευγάρια επιθυμούν να τελούν τον γάμο τους είπε πως υπάρχουν επίσης φυσική σπηλιά κοντά στην πηγή της βρύσης με υπολείμματα σταλακτιτών. Όλα αυτά μαζί είπε ο κ. Χρυσοστόμου, μαζί με την απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα καθιστούν την Κοιλάδα της Λέμπας μοναδική. Είπε τέλος πως το Κ.Σ. Λέμπας εκτιμώντας τη σημασία του Πάρκου για την Κοινότητα και για προστασία του φυσικού πλούτου και της ιστορίας του, μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να εντάξει ένα μεγάλο μέρος του Πάρκου σε ζώνη προστασίας Δα 1 και το υπόλοιπο σε Λευκή Ζώνη.

Τελικός στόχος του Κ.Σ. Λέμπας, σημείωσε, είναι η ένταξη ολόκληρου του Πάρκου σε ζώνη προστασίας Δα1 για να διαφυλαχτεί έτσι η μακροχρόνια προστασία του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy