Ακάκι: «Όχι»στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από ιδιωτική εταιρεία

«Θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στις κοινότητες»

Την έντονη αντίθεσή του στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε κρατική γη από ιδιωτική εταιρεία, εντός των ορίων της κοινότητας Ακακίου, εκφράζει το Συμβούλιο της κοινότητας, καθώς προκρίνει τη δημιουργία αντίστοιχου πάρκου από το ίδιο το Συμβούλιο, με σκοπό να καταστεί το Ακάκι «κοινότητα ανανεώσιμης ενέργειας».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο απέρριψε αμέσως και ομόφωνα αίτημα εταιρείας για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, σε συνεδρίασή του στις 31 Μαΐου 2022, καθώς είχε ήδη υποβάλει αίτημα το ίδιο το Κοινοτικό Συμβούλιο προς το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

Το Συμβούλιο αναφέρει ότι ενημερώθηκε από το Κτηματολόγιο, στις 21 Οκτωβρίου, ότι η γη είναι δεσμευμένη για άλλους κυβερνητικούς σκοπούς. «Είναι πραγματικά άξιον απορίας πώς η γη είναι δεσμευμένη για άλλους κυβερνητικούς σκοπούς και εμείς να γνωρίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί από την ιδιωτική εταιρεία και ποιοι κυβερνητικοί σκοποί εξυπηρετούνται από μια ιδιωτική επένδυση», διερωτάται στην ανακοίνωσή του.

Μιλώντας στη «Χαραυγή», η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κ.Σ. Ακακίου, Ελένη Γεωργοπούλου, ανέφερε ότι είναι άδικο να δίνεται προτεραιότητα σε αυτόν που δίνει πρώτος την προσφορά, παρά στην εκάστοτε κοινότητα. «Δεν θα έπρεπε να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, αφού τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχουν οι κοινότητες και όχι οι ιδιώτες, αν θέλουμε να έχουμε ενεργειακές κοινότητες», είπε η κα Γεωργοπούλου, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το Συμβούλιο Ακακίου αναφέρει, τέλος, ότι τόσο το ίδιο, όσο και οι κάτοικοι της κοινότητας «είναι σε αναβρασμό και κάθετα αντίθετοι αφού τα 242.000 δεκάρια κρατικής γης θα παραχωρηθούν στους ιδιώτες εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy