Ακάμας: Απορρίπτονται οι προτεινόμενες πρόνοιες και πολεοδομικές ζώνες

Kλείτος Παπαστυλιανού: Υπάρχει μια μετατόπιση από το χειρότερο δυνατό στο καλύτερο, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστυλιανού, προσθέτοντας πως δικαιώνεται η κοινωνία των πολιτών με αυτή την απόφαση.

Την περασμένη Πέμπτη εκδόθηκε επικαιροποιημένη έκθεση ειδικής πολεοδομικής αξιολόγησης και η τελική γνωμάτευση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τον Ακάμα, στις οποίες απορρίπτονται όλες οι προτεινόμενες πρόνοιες και πολεοδομικές ζώνες οι οποίες κρίθηκε ότι θα επιφέρουν ή δύναται να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της χερσονήσου του Ακάμα.

Μιλώντας στην Χαραυγή, ο επιστημονικός και Διοικητικός Λειτουργός Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κλείτος Παπαστυλιανού, είπε πως ουσιαστικά οι νέες γνωμοδοτήσεις του Τμ. Περιβάλλοντος απορρίπτουν ακόμα και τη λατομική ζώνη στην Ανδρολύκου και τις εναλλακτικές περιοχές χωροθέτησης εξιδεικευμένων αναπτύξεων, οι οποίες όπως τόνισε είναι οι πιο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική γνωμάτευση.

Δεδομένων των πιο πάνω, ο κ. Παπαστυλιανού είπε πως πλέον το Τοπικό Σχέδιο κτίζεται σε μια σωστή βάση διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια η οποία να επηρεάζει τις προστατευόμενες περιοχές του Natura 2000.

Το προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να προταθεί, ωστόσο με βάση την τελική γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος εγκρίνεται στη καλύτερη δυνατή μορφή που θα μπορούσε να εγκριθεί. Άρα υπάρχει μια μετατόπιση από το χειρότερο δυνατό στο καλύτερο, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστυλιανού, προσθέτοντας πως δικαιώνεται η κοινωνία των πολιτών με αυτή την απόφαση.

Όπως υπογραμμίζει ο Επιστήμονας, δεν πρόκειται απλά για μια περιβαλλοντική γνωμάτευση αλλά η Περιβαλλοντική Αρχή υιοθετεί μια σειρά από προτάσεις για την υιοθέτηση των αναγκαίων αντισταθμιστικών μέτρων και των κατάλληλων πολεοδομικών εργαλείων ούτως ώστε εκτός από την περιβαλλοντική προστασία να διασφαλιστεί η  ευημερία και η αειφόρος ανάπτυξη των τοπικών Κοινοτήτων. Στο συμπέρασμα της γνωμάτευσης εξάλλου συμπεριλαμβάνονται μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως η μεταφορά συντελεστή δόμησης, απαλλοτριώσεις, αστικός αναδασμός, πράγματα τα οποία αν δεν γίνουν μαζί με την περιβαλλοντική προστασία θα επανέλθουν στο μέλλον χωρίς να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου.

Αυτό που αναμένεται πλέον είναι η τελική διαμόρφωση του Τοπικού Σχεδίου από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, με βάση τους ουσιώδους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Περιβαλλοντική Αρχή και η δημοσίευση του από τον υπουργό Εσωτερικών.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.