Ακάμας: Η ισχύς εν τη ενώσει

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) διοργάνωσε χθες Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022, εκδήλωση διαμαρτυρίας, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, για την προστασία της Χερσονήσου Ακάμα, με σύνθημα «Κάτω τα Χέρια από τον Ακάμα!» («Hands Off Akamas!»). Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, οργανωμένων συνόλων και πολιτικών κομμάτων.

Του Κυριάκου Λοΐζου

 

Μερικές φορές πρέπει να καταστεί σαφές ότι η δύναμη της συνεργασίας της μάζας μπορεί να αποφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα, ενώ άλλες φορές οι ίδιες οι πράξεις μέσα από την εκάστοτε σύμπνοια και συνεργασία δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Δεν θα μπούμε σε πολύ βαθιά νερά ως προς τα παραδείγματα, μόνο θα πούμε ότι το επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα είναι μια τέτοια περίπτωση. Μάλλον, ο ορισμός της καλύτερα, διότι πέρα από την κοινωνική συνεργασία, κάποια κόμματα έβαλαν πλάτη για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, και κυρίως το ΑΚΕΛ. Διότι, όσο κι αν κάποιες φορές γίνεται προσπάθεια να απεμπλακεί η κοινωνική προσπάθεια από τη στενή έννοια της πολιτικής, μερικά γεγονότα δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Το ΑΚΕΛ έβαλε πλάτη και αυτό δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανείς, και για κανέναν λόγο, ωστόσο κρίνεται απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε όλους εκείνους και εκείνες που χωρίς καμία προβολή πέτυχαν το ακατόρθωτο (για κάποιους). Οι συνεχείς προσπάθειες μέρα και νύχτα με σκοπό να σωθεί ένα διαμάντι του τόπου μας, δεν μπορούν να μη μνημονεύονται. Όχι επειδή χρειάζεται κανείς την προβολή, αλλά διότι κάποτε θα πρέπει να γνωρίζουν για ποιο λόγο και από ποιους μπήκε μπλόκο σε ένα καταστροφικό σχέδιο για τη φύση και τον άνθρωπο.

Όταν το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα πρωτοεμφανίστηκε, ήταν γενική πεποίθηση ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ενώ υπήρχε και η άποψη του «αποχαιρέτα τον Ακάμα που χάνεις». Αυτή ήταν και η άποψη του υπογράφοντος και ευτυχώς, πολύ ευτυχώς, διαψεύστηκε.

Για να επέλθει αυτή η πανηγυρική διάψευση, κάποιοι και κάποιες δεν έκλειναν μάτι για να ετοιμάζουν εκθέσεις, δράσεις, για να οργανώνουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, για να στέκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Χερσονήσου του Ακάμα ως άοκνοι φρουροί της σπάνιας αυτής ομορφιάς. Γι’ αυτούς, για τα παιδιά τους, για εμάς.

Αυτοί και αυτές λοιπόν, οι αφανείς ήρωες και ηρωίδες για την προστασία του Ακάμα, δικαιούνται περηφανεύονται ότι έβαλαν το μεγαλύτερο «λιθαράκι» για να μη γίνει ο Ακάμας τσιφλίκι μερικών τζακιών, κάτι που δεν θα είχε επιστροφή με τις γνωστές συνέπειες, τόσο για τη φύση όσο και για εμάς.

Η Κύπρος, βρίσκεται ψηλά στη λίστα επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση και καταστροφή, ωστόσο μερικοί σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα συμφέροντα λίγων και «εκλεκτών». Στην πρώτη συζήτηση – συνάντηση του Αντρέα Μαυρογιάννη με περιβαλλοντικές οργανώσεις, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: εάν δεν υπάρξει μία πολιτική σε όλα τα επίπεδα με γνώμονα το περιβάλλον, τότε είμαστε χαμένοι, όλοι.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ό,τι και να συμβεί στην επόμενη εκλογική διαδικασία, αυτοί και αυτές που πολεμούν για τη φύση θα είναι εκεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy