Ακάμας – Last Chance Tourism

Του Αμβρόσιου Προδρόμου*

 

Κατ’ αρχή θα θέλαμε να απολογηθούμε για τη χρήση του αγγλικού όρου Last Chance Tourism (LCT), αλλά αυτό είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του παρόντος θέματος και πρόκειται για μια ορολογία που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Μια ορολογία που αναφέρεται στην επιθυμία συγκεκριμένης ομάδας ταξιδιωτών να επισκεφθούν μέρη τα οποία αναμένεται ότι θα εξαφανιστούν, είτε από φυσικά φαινόμενα, είτε ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης, είτε και συνδυασμό των δύο. Το LCT έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, που έχει δημιουργηθεί μια νέα βιομηχανία στον τομέα του τουρισμού και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δυστυχώς, η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει διάφορα μέρη στον πλανήτη στο απόλυτο χάος. Αναμένεται ότι πριν το τέλος του αιώνα κάποια από τα μέρη αυτά θα έχουν εξαφανισθεί. Μπορεί για κάποιους αυτό να ακούγεται παράξενο, αλλά δυστυχώς οι επιστήμονες που εξετάζουν τα δεδομένα δεν κάνουν λάθος. Το τέλος τους είναι εντελώς προδιαγεγραμμένο.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Κύπρος οδηγείται στο να έχει το δικό της LCT. Δυστυχώς, αυτό δεν οφείλεται μόνο σε κάποιους εξωγενείς παράγοντες, όπως η άμεση επίδραση της κλιματικής αλλαγής και η οδήγηση μεγάλου μέρους της χώρας μας στην ερημοποίηση, αλλά είναι αποτέλεσμα των δικών μας ενεργειών, λανθασμένων μέχρι και εγκληματικών αποφάσεων σχετικά με τη Χερσόνησο του Ακάμα. Ένα θέμα το οποίο συζητείται για τουλάχιστον δύο δεκαετίες σε διάφορα επίπεδα και έχουν παρθεί, τουλάχιστον έτσι νομίζαμε, τελεσίδικες αποφάσεις σχετικά με την περιοχή.

Η περιοχή του Ακάμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Natura 2000». «Το Natura 2000 είναι ένα δίκτυο πυρήνων τόπων αναπαραγωγής και ανάπαυσης για σπάνια και απειλούμενα είδη και ορισμένους σπάνιους τύπους φυσικών οικοτόπων που προστατεύονται από μόνα τους. Εκτείνεται και στις 27 χώρες της ΕΕ, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Στόχος του δικτύου είναι να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πιο πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης, που περιλαμβάνονται τόσο στην Οδηγία για τα Πτηνά όσο και στην Οδηγία για τους Οικοτόπους». Περαιτέρω, η Επιτροπή αναφέρει ότι τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Επειδή ο όρος «αειφορία» επεξηγείται κατά το δοκούν, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τέτοια ανάπτυξη θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του σήμερα, χωρίς να επηρεάζονται οι μελλοντικές γενεές. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλίζονται τρεις βασικοί παράγοντες. Πρώτον, να μπορούν οι επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσονται να είναι οικονομικά βιώσιμες, δεύτερον, να υπάρχει σεβασμός στο κοινωνικό σύνολο της περιοχής και τρίτον, να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον. Έστω και ένας από τους τρεις παράγοντες να εκλείπει, τότε η όποια ανάπτυξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αειφόρος.

Οι πρόσφατες προσπάθειες για αλλαγή δύο βασικών παραμέτρων που αφορούν τον Ακάμα -πρώτη η αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναπομπή που αφορούσε μόνο την περιοχή του Ακάμα αλλά θα άλλαζε την όλη νομοθεσία όπως αυτή έχει ψηφισθεί από τη Βουλή και δεύτερη η άρνηση του Υπ. Εσωτερικών Νίκου Νουρή για δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα με προσπάθεια αλλαγής ζωνών μέσα από πλάγιες οδούς- έχουν δημιουργήσει περισσότερες ανησυχίες για το μέλλον της Χερσονήσου. Ο Ακάμας αποτελεί τον τελευταίο πνεύμονα οξυγόνου που έχει απομείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία και η όποια επέμβαση όχι μόνο δεν δικαιολογείται, αλλά θα οδηγήσει σε μια ατέρμονη διαδικασία «ανάπτυξης», η οποία δεν θα είναι τίποτα άλλο από την αρχή του τέλους του Ακάμα. Όσο ο Υπ. Εσωτερικών αγνοεί τη Βουλή και συγκεκριμένα τις Επιτροπές Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, τόσο θα οδηγούμαστε στην αβεβαιότητα για το μέλλον του Ακάμα. Η όποια αλλαγή και επέμβαση θα είναι το τέλος. Οπότε, όποιος θέλει να δει τον Ακάμα όπως μας το άφησαν εδώ και χιλιάδες χρόνια, ας τρέξει να προλάβει. Είμαστε η γενιά της ανάπτυξης, είμαστε η γενιά η οποία θα καταστήσει τον Ακάμα ένα από τους πολλούς πλέον Last Chance Tourism προορισμούς. Κατά τ’ άλλα ζητούμε από τους άλλους να μας προστατεύσουν από τους εισβολείς. Οι εχθροί είναι ήδη μέσα στην πόλη.

* Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

[email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy