
Οι τελευταίες θαλασσοταραχές έβγαλαν στις ακτές σκουπίδια που πετάχτηκαν απευθείας στη θάλασσα ή μεταφέρθηκαν από τους ποταμούς και τα ρέματα λόγω και της πολυομβρίας.
Εξαιτίας του ευαίσθητου και πολύτιμου αμμοθινικού συστήματος της περιοχής, καθώς και της δυσκολίας πρόσβασης, ο καθαρισμός είναι ιδιαίτερα δύσκολος σε ορισμένα σημεία, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να σωρεύονται για πολλά χρόνια, δημιουργώντας μία αντιαισθητική εικόνα και ταυτόχρονα ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την άγρια πανίδα και χλωρίδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, αναγνώστης ανέφερε, βρήκε φιάλες υγραερίου, αλλά και λαμπτήρες σπασμένους! Τα περισσότερα σκουπίδια είναι πλαστικά από καθαριστικά, μπουκάλια φαρμάκων και άλλα που δεν είναι κυπριακής προέλευσης. Υπάρχουν όμως και σκουπίδια που παρασύρθηκαν εκεί απ’ την ξηρά. Για τα σκουπίδια από την ξηρά γνωρίζουμε όλοι πώς φθάνουν στη θάλασσα. Για τα υπόλοιπα σκουπίδια που φθάνουν στις ακτές από γειτονικές χώρες ευθύνονται τα θαλάσσια ρεύματα.
Από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Πέγειας μέχρι και τα Λουτρά της Αφροδίτης στη βόρεια ακτή του Ακάμα, η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου χρηματοδοτεί τα κοινοτικά συμβούλια να συλλέγουν τα σκουπίδια που αφήνουν οι επισκέπτες. Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώνει κάθε χρόνο και το Κίνημα Οικολόγων.
