Ακάμας: Ποιος ήταν τελικά ο ελέφαντας στο δωμάτιο της σύσκεψης;

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Της
Χριστιάνας Αγαπίου*

 

Ακάµας: Ο ελέφαντας στο δωµάτιο

Από χρόνο σε χρόνο και από συσκέψεις σε συσκέψεις για τον Ακάµα χορτάσαµε. ∆εν βλέπουµε να γίνεται τίποτα άλλο. Περιβαλλοντική πολιτική πουθενά.

Οι συσκέψεις µε τα αρµόδια τµήµατα δεν αρκούν για ένα τόσο σηµαντικό ζήτηµα όπως ο Ακάµας. Σίγουρα, οι διαδικασίες για τα τοπικά και τα σχέδια ανάπτυξης πρέπει να διέπονται από διαφάνεια και διαβούλευση. Ακόµα όµως και µετά από τόσα χρόνια δεν υπάρχει κατάληξη στο τοπικό σχέδιο. Όπως έχει ενίοτε παρουσιαστεί, εντοπίζουµε πολλά προβληµατικά σηµεία και αναπτύξεις ασύµβατες µε το χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και το πλαίσιο προστασίας που τη διέπει.

∆εν θα κουραστούµε να ζητάµε από την κυβέρνηση και τα αρµόδια υπουργεία να προβούν σε µια συνολική µελέτη και έναν ολοκληρωµένο σχεδιασµό που θα συµπεριλαµβάνει όλη την περιοχή, δηλαδή τις κοινότητες του Ακάµα, µαζί µε το Εθνικό ∆ασικό Πάρκο και την Πέγεια. Η θέση µας είναι και παραµένει µία και διαχρονική σχετικά µε τη διαχείριση ολόκληρης της χερσονήσου του Ακάµα. Οπωσδήποτε, όλα τα σχέδια θα πρέπει να υποβληθούν σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίµηση και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση µε βάση το περιβαλλοντικό κεκτηµένο. Αυτά είναι ζητήµατα που είναι αδιαπραγµάτευτα και εκ των ων ουκ άνευ για το ΑΚΕΛ.

Η προστασία του Ακάµα, καθώς και η αειφόρος ανάπτυξη προς όφελος των κοινοτήτων της περιοχής αποτελούν προτεραιότητα και δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να θυσιαστούν στο βωµό των µεγάλων ιδιωτικών συµφερόντων και αναπτύξεων.

Με βάση τα όσα µέχρι τώρα είδαµε να συµβαίνουν, σε ό,τι αφορά τον Ακάµα, µπορούµε να πούµε µε βεβαιότητα ότι µιλάµε για καθαρό ξεπούληµα, όπως το ζητούσε µε πρόσφατες ανακοινώσεις του ο κύριος Αναστασιάδης. Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος µιας χώρας να θέτει θέµα… εξεύρεσης πιθανών τρόπων παράκαµψης της γνωµοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής;

Να θυµίσουµε ότι στην πρόσφατη εξέταση του προϋπολογισµού στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο κ. Καδής επιχείρησε να ρίξει στα µαλακά τις πληροφορίες. Όλοι όµως ξέρουµε ποιος ήταν ο ελέφαντας εκείνη τη µέρα στο δωµάτιο της σύσκεψης.

Όπως πάντα, µε συνείδηση και αίσθηµα ευθύνης, το ΑΚΕΛ θα πράξει ανάλογα κατά την ψήφιση του προϋπολογισµού για τον Ακάµα. Σταυρώνουµε, όπως κάθε χρόνο, τα κονδύλια που αφορούν το τοπικό σχέδιο και δασικό πάρκο Ακάµα. Λέµε όχι στην καταπάτηση και την αλόγιστη εκµετάλλευσή του. Η Βουλή οφείλει να γνωρίζει. Το ΑΚΕΛ δεν θα επιτρέψει να θυσιαστεί ο µοναδικός αυτός οικότοπος του νησιού µας, για χάρη επιχειρηµατικών συµφερόντων και µικροπολιτικών επιδιώξεων.

Εκφράζουµε την έντονη ανησυχία µας για την απουσία οράµατος στην περιβαλλοντική πολιτική τα τελευταία 10 χρόνια από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και την ολοµέτωπη επίθεση στο περιβάλλον από παράνοµες αναπτύξεις, την καταστροφή προστατευόµενων οικοτόπων και την αποσπασµατική εφαρµογή της νοµοθεσίας σε ό,τι αφορά τα δίκτυα προστασίας της φύσης. Χρειαζόµαστε ουσιαστική αλλαγή.

*Κοινοβουλευτική συνεργάτιδα ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.