Aκάμας, το τελευταίο μας καταφύγιο

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Κυριάκου Λοΐζου

Ανάδειξη του φυσικού πλούτου, προστασία της περιοχής, αειφόρος ανάπτυξη, βιοποικιλότητα. Με γνώμονα τα προαναφερθέντα θα έπρεπε να εκπονηθεί το Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα, με έναν σοβαρό σχεδιασμό, και όχι με προτάσεις άκρως ανησυχητικές για τη φύση και τους ανθρώπους της Κύπρου.

Η κάθε κερδοσκοπική δραστηριότητα σε τέτοιες περιοχές, όπως ο Ακάμας, είναι καταδικασμένη να μετατρέψει αυτή τη σπάνια ομορφιά σε «in» προορισμό, κάτι το οποίο πραγματικά δεν μας λείπει σε αυτό τον τόπο. Η Κύπρος μετατρέπεται σε νησί πλουσίων, όπου τις «φυσικές» ομορφιές θα απολαμβάνουν κάποιοι, όχι όλοι. Οι ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης είναι μεγάλες, ενώ μας δείχνει καθημερινά, ανερυθρίαστα, ότι δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής των πολιτών, παρά μόνο για τους πλούσιους να αποκτήσουν όσα περισσότερα γίνεται, με διάφορα «μαγειρέματα».

Το σύνολο των πολιτών δεν ζητά πολυτελή δωμάτια σε σπάνιας ομορφιάς περιοχές, ούτε σύγχρονους δρόμους εκεί που ζουν σπάνια είδη. Οι πολίτες ζητούν να αφεθεί ήσυχη η φύση, για να μπορούν να την απολαμβάνουν ατόφια όπως είναι, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η ιδιαιτερότητα της Χερσονήσου του Ακάμα πρέπει να κατανοηθεί πλήρως και να γίνει απόλυτα σεβαστή από τα κάθε λογής Συμβούλια τα οποία εκπονούν «σχέδια» και αποφασίζουν ελαφρά τη καρδία για την κυπριακή φύση και βιοποικιλότητα.

Στο υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα, υπάρχουν σοβαρότατες πτυχές που πρέπει τουλάχιστον να τροποποιηθούν, ενώ είναι κάποιες άλλες, όπως η νέα Λατομική Ζώνη, οι οποίες θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα.

Η νέα Λατομική Ζώνη στην Ανδρολύκου αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για το περιβάλλον και την παρακείμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000 όσο και για την κοινότητα του χωριού Ανδρολύκου. Η προτεινόμενη ζώνη θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, ολιστική απώλεια οικότοπων, ειδών χλωρίδας και εκτοπισμό και όχληση της μεγαλύτερης και πιο υγιούς αποικίας του είδους Rousettus aegyptiacus (φρουτονυκτερίδα) στην Κύπρο. Μπορεί για μερικούς να μην έχει και τόση σημασία το συγκεκριμένο είδος, ή άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, ωστόσο το ζήτημα των ειδών είναι ένα εξόχως σοβαρό ζήτημα, το οποίο επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή της Χερσονήσου του Ακάμα, κυρίως μακροπρόθεσμα.

Η -βάσει του συγκεκριμένου Σχεδίου- τροποποίηση του Ακάμα θα είναι καταστροφική για τον μοναδικό αυτό οικότοπο, ενώ οι πολίτες δεν θα απολαμβάνουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Ουσιαστικά, θα μετατραπεί αργά και σταθερά σε μέρος για λίγους και έχοντες, ενώ σε μερικά χρόνια τίποτα δεν θα θυμίζει το διαμάντι αυτό του νησιού που προσφέρει ξεκούραση, ηρεμία, επαφή με τη φύση.

Οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αφήσουν στην άκρη τις σκοπιμότητες. Ο Ακάμας ανήκει στη φύση και στους ανθρώπους.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.