Ακάμας: «Ξέρουμε όλοι ποιος ήταν ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

Ν. Κέττηρος: Η περιβαλλοντική πολιτική του υπουργείου είναι σχεδόν ανύπαρκτη

Η περιβαλλοντική πολιτική του υπουργείου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Τμήματος Περιβάλλοντος για το 2023.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος υπέδειξε πως ανατρέχοντας και φυλλομετρώντας τις σελίδες του προϋπολογισμού για το περιβάλλον, «εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι όλα σχεδόν τα κονδύλια δίνονται σε μελέτες», υπογραμμίζοντας πως «σήμερα που όλοι οι τομείς της ζωής προσπαθούν να στραφούν προς την πράσινη ανάπτυξη και να προωθήσουν την κυκλική οικονομία, το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι κενό περιεχομένου».

Για το θέμα της ευημερίας των ζώων, διερωτήθηκε: Τα €500.000 που μπήκαν στον προϋπολογισμό από πέρσι για τη δημιουργία καταφυγίων, γιατί δεν αξιοποιούνται για αυτόν το σκοπό;

Σε ό,τι αφορά τον Ακάμα, κατήγγειλε ότι πρόκειται για «καθαρό ξεπούλημα», σημειώνοντας ότι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε θέμα εξεύρεσης πιθανών τρόπων παράκαμψης της γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας απέρριψε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε να βρεθούν τρόποι παράκαμψης της γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Ο Νίκος Κέττηρος απάντησε στις δηλώσεις του ότι ο υπουργός «επιχείρησε να ρίξει στα μαλακά τις πληροφορίες. Όλοι, όμως, ξέρουμε ποιος ήταν ο ελέφαντας εκείνη τη μέρα στο δωμάτιο της σύσκεψης».

Υπογράμμισε δε, ότι το ΑΚΕΛ δεν θα επιτρέψει να θυσιαστεί ο μοναδικός αυτός οικότοπος του νησιού μας, για χάρη επιχειρηματικών συμφερόντων και μικροπολιτικών επιδιώξεων.

Αγορά υπηρεσιών

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει αυξημένη τάση για αγορά υπηρεσιών ιδιωτικού τομέα για διεξαγωγή ερευνών και μελετών και ότι εδώ και χρόνια το Υπουργείο λειτουργεί υποστελεχωμένο και αναγκάζονται σε κάθε περίπτωση να αγοράζουν υπηρεσίες για να κάνουν τη δουλειά τους.

«Αν είναι δε δυνατόν να προσλαμβάνει η κάθε επιχείρηση δικούς της μελετητές για την έκδοση Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ). Πόσο δόκιμο είναι αυτό; Κατά τα άλλα, αντί προσωπικό προσλαμβάνουμε Γενικό Διευθυντή για τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος», είπε.

Πού είναι ο σχεδιασμός για την εκπομπή αερίων;

Ακόμη, ο Νίκος Κέττηρος αναφέρθηκε στο σχέδιο για το Fit 55: το σύστημα εκπομπών αερίων και τους στόχους μας, λέγοντας ότι βρίσκεται στην κορυφή της συζήτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διερωτήθηκε «πού βρισκόμαστε;» σημειώνοντας ότι «δεν είδαμε να μας έχει αποσταλεί στρατηγικός σχεδιασμός επί τούτου». Επίσης, διερωτήθηκε «ποια κονδύλια που εντάσσονται στον προϋπολογισμό θα μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση;» υπογραμμίζοντας πως «τα κονδύλια που υπάρχουν στον προϋπολογισμό του Τμήματος Περιβάλλοντος που αφορούν τις εκπομπές αερίων είναι μόνο για μελέτες και μετρήσεις».

Επιπρόσθετα, διερωτήθηκε «πώς θα φτάσουμε τους στόχους μας;» και κατέδειξε ότι ο υπουργός αντί να απαντήσει ενώπιον της Επιτροπής, είπε ότι θα στείλει γραπτώς την απάντησή του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.