ΑΚΑΜΑΣ, υπάρχει ελπίδα

Της
Χριστίνας Νικολάου*

 

Ακάμας, υπάρχει ελπίδα

Τα όσα τεκταίνονται τον τελευταίο χρόνο για την περιοχή του ΑΚΑΜΑ δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Είτε επειδή ανήκει στη µερίδα αυτών που θέλουν η χερσόνησος του Ακάμα να παραµείνει ως έχει, είτε επειδή έχουν µια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τους τρόπους προστασίας, είτε επειδή θέλουν να δουν τον σηµαντικότερο οικότοπο του νησιού µας να µετατρέπεται σε τουριστικό θέρετρο µε επαύλεις, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και «ανεπτυγµένο».

Τα τελευταία χρόνια οι ανησυχίες µας για τον Ακάμα επιβεβαιώνονται καθηµερινά. Παραλείψεις σε ό,τι αφορά την έκδοση διαταγµάτων για τα διαχειριστικά σχέδια της περιοχής, απουσία Τοπικού Σχεδίου για ολόκληρη τη Χερσόνησο, δηµιουργία Εθνικού πάρκου που περιλαµβάνει µόνο τη χαλίτικη γη, εκπόνηση δύο διαφορετικών Τοπικών Σχεδίων, ένα για τις κοινότητες του Ακάµα και ένα για τον ∆ήµο Πέγειας.

Τον Ιανουάριο του 2022 όταν ο Πτ∆ συγκαλούσε σύσκεψη στο Προεδρικό, διαµηνύοντας ότι το Τοπικό Σχέδιο του Ακάµα θα δηµοσιευόταν εντός τριών µηνών, το ΑΚΕΛ ζήτησε διαφάνεια και διαβούλευση στις διαδικασίες, πράγµα που η κυβέρνηση και το αρµόδιο Υπουργείο αρνήθηκαν επανειληµµένα. Ένα χρόνο µετά, η αναξιοπιστία της κυβέρνησης Αναστασιάδη επιβεβαιώνεται διά µέσω του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος µε τη λήξη του Υπουργικού Συµβουλίου την περασµένη Τετάρτη (18/1/2023) δήλωσε πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και «εκεί και όπου επιτρέπεται, στα πλαίσια της δεσµευτικής περιβαλλοντικής γνωµοδότησης, θα γίνουν προσπάθειες να εξαντληθούν κάποιες διακριτικές ευχέρειες µε µικρές ή µεγαλύτερες ανάλογα ρυθµίσεις που µπορούν να γίνουν».

Όσο και να προσπαθούν όµως οι υπουργοί να µας πείσουν ότι θα τηρηθούν οι νοµικά δεσµευτικοί και ουσιώδεις όροι της Περιβαλλοντικής Αρχής, µας είναι δύσκολο να τους πιστέψουµε. Όχι γιατί δεν θέλουµε, αλλά επειδή η κληρονοµιά που αφήνει η δεκαετής κυβέρνηση ∆ΗΣΥ-Αναστασιάδη συνοψίζεται σε τρεις λέξεις -ανεπάρκεια, παραβάσεις και σκάνδαλα. Ο κατάλογος είναι µεγάλος: θαλασσινές σπηλιές, παράνοµες αναπτύξεις, αδειοδοτήσεις από την πίσω πόρτα, χαλαρώσεις και συµφέροντα.

Αλλά υπάρχει ελπίδα! Υπάρχει ελπίδα για τον Ακάµα, υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη συµβατή µε την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορούµε να κερδίσουµε το δικαίωµα να προσπαθήσουµε να τα ανατρέψουµε. Και υπάρχει ένας µόνος τρόπος για να γίνει αυτό: Με αλλαγή της διακυβέρνησης και την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στο αξίωµα του Πτ∆. Μια διακυβέρνηση όπου η αειφορία, η περιβαλλοντική δικαιοσύνη και η πράσινη μετάβαση δεν θα αποτελούν απλώς άλλον έναν πυλώνα πολιτικής. Όπου η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος θα γίνει πράξη µέσα από µια σωστή, ολιστική, ολοκληρωµένη και περιεκτική θεώρηση και πολιτική. Με τη δηµιουργία θεσµών και συστηµάτων σχεδιασµού και ελέγχου που θα εγγυώνται τη µακροπρόθεσµη προστασία του περιβάλλοντος.

Μπορεί η κυβέρνηση να κινείται µε γρήγορες ταχύτητες ενόψει προεδρικών εκλογών, για να προλάβει να εξυπηρετήσει όσους το δυνατόν περισσότερους, αλλά η προστασία του Ακάµα είναι αδιαπραγµάτευτη. Αυτό για εµάς δεν αποτελεί ακόµη µια δέσµευση στο τραπέζι του προεκλογικού αγώνα. Στις 5 Φεβρουαρίου έχουµε επιλογή για να αλλάξουµε πορεία.

*Επικεφαλής Τοµέα Ενέργειας & Περιβάλλοντος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.