Ακατάλληλα και επικίνδυνα σπίτια… Γυρίζουν την πλάτη στους πρόσφυγες

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Τεράστια είναι τα προβλήματα στους προσφυγικούς συνοικισμούς, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να γυρίζει την πλάτη σε χιλιάδες πρόσφυγες, ηλικιωμένους και νεαρά ζευγάρια, οι οποίοι συνεχίζουν να διαμένουν σε ακατάλληλα προσφυγικά σπίτια και διαμερίσματα.

Δεκάδες προσφυγικά υποστατικά, όπως καταγγέλθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων διαθέτουν επικίνδυνες και ακατάλληλες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Είναι τόσο παλιές, που οι γενικοί διακόπτες βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους ή η παροχή ηλεκτρισμού σε ένα σπίτι εξαρτάται από το διπλανό…

Η αντικατάσταση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων αποτελεί αναγκαιότητα. Αποτελεί ευθύνη του κράτους. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να φορτώσει και αυτό το βάρος στις προσφυγικές οικογένειες. Υπάρχουν προσφυγικά διαμερίσματα για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ούτε τίτλοι ιδιοκτησίας και η κυβέρνηση αποποιείται τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της.

Τα προβλήματα στους προσφυγικούς συνοικισμούς δεν αφορούν μόνο τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αλλά υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα στατικότητας και καταλληλότητας των κτιρίων. Υπάρχουν μελέτες και εκθέσεις που καταγράφουν ότι πολλές πολυκατοικίες είναι επικίνδυνες και ακατάλληλες, αλλά δεν υπάρχουν  χρονοδιαγράμματα είτε για ανέγερση καινούργιων είτε για ριζικές ανακαινίσεις. Υπάρχουν προβλήματα με υγρασίες και μούχλα σε υπνοδωμάτια, όπου επιβαρύνουν την υγεία των προσφύγων. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα παροχής ζεστού νερού. Εκκρεμεί το πρόβλημα εγκατάστασης ανελκυστήρων σε πολλές πολυκατοικίες, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι πρόσφυγες που διαμένουν σε ορόφους να είναι εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα στους συνοικισμούς, υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη και καμία φροντίδα για τους δημόσιους χώρους, είτε αφορά δρόμους και πεζοδρόμια είτε χώρους πρασίνου.

Τα προβλήματα στους συνοικισμούς στα εννέα χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχουν συσσωρευτεί και έγιναν βουνό. Δεν τροχιοδρομούνται λύσεις. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση να δοθούν λύσεις. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει ξεγράψει τους πρόσφυγες και τους έχει γυρίσει την πλάτη. Έχουν άλλες έγνοιες οι άνθρωποι!

Είναι ωστόσο η ώρα και οι πρόσφυγες να τους γυρίσουν την πλάτη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, ψηφίζοντας για προοδευτική αλλαγή και για μια νέα κυβέρνηση που θα θέσει ξανά τα προβλήματα των προσφύγων στις προτεραιότητές της.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.