ΑΚΕΛ: 14η Αυγούστου 1974 η Τουρκια προελαύνει εκμεταλλευόμενη την χουντοεοκαβήτικη προδοσία

Ανακοίνωση για την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής

Η μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974, η 14η Αυγούστου, υπενθυμίζει την ολοκλήρωση της ντε φάκτο διχοτόμησης της Κύπρου με την κατάληψη του 37% του εδάφους της από τον Αττίλα. Η Τουρκία, αφού είχε προκαλέσει την κατάρρευση της Διάσκεψης της Γενεύης, συνέχισε την προέλαση εκμεταλλευόμενη την χουντοεοκαβήτικη προδοσία, την αποδιοργάνωση του στρατού και έχοντας την ανοικτή κάλυψη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και προσωπικά του αρχιτέκτονα της συνωμοσίας, Χένρι Κίσσινγκερ. Το ΝΑΤΟϊκό έγκλημα που πυροδοτήθηκε με τη διάπραξη του φασιστικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974, ολοκληρωνόνταν με το αιματοκύλισμα και τον ξεριζωμό του λαού μας, το βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα συμπαράστασης στον προσφυγικό κόσμο, στους εγκλωβισμένους, στους τραυματίες και τους ανάπηρους, στους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων. Τιμούμε τη θυσία των εκατοντάδων παιδιών του λαού μας που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και την ελευθερία απέναντι στους εισβολείς, στην προδομένη και άνιση μάχη του 1974.

Αντίθετα από τους ήρωες της Κύπρου, οι αίτιοι της τραγωδίας -χουντικοί και εοκαβητατζήδες- όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν στον Αττίλα που οι ίδιοι έφεραν στην Κύπρο με τις πράξεις τους, αλλά επιδόθηκαν σε σφαγές Τουρκοκυπρίων γυναικόπαιδων και αιχμαλώτων. Η προδοσία τους συμπληρώθηκε με την παράδοση της Αμμοχώστου, την οποία εγκατέλειψαν στον τούρκικο στρατό παρότι δεν ήταν στα σχέδιά του. Λίγες μέρες αργότερα διέπραξαν ακόμα ένα έγκλημα. Οι πραξικοπηματίες μεταδίδοντας ανυπόστατες ειδήσεις καλούσαν τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην πόλη, οδηγώντας εκατοντάδες από αυτούς να πέσουν στα χέρια του Αττίλα και πολλοί από αυτούς να δολοφονηθούν στο περιβόλι της Πέρτζαινας.

Η αποφράδα επέτειος βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με μια κλιμακούμενη επιθετικότητα από την Τουρκία η οποία απειλεί σχεδόν όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα τρίχρονο αδιέξοδο, το οποίο η κατοχική δύναμη εκμεταλλεύεται για να παγιώνει την κατοχή και να συνεχίζει τον εποικισμό και την αφομοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η πόλη της Αμμοχώστου βρίσκεται ενώπιον ενός νέου εγκλήματος. Τα σχέδια της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης Τατάρ-Οζερσάι για άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα αποτελέσουν ταφόπλακα για την πόλη αλλά και για την ίδια την προοπτική της λύσης και της επανένωσης.

Το ΑΚΕΛ διαμηνύει ότι μόνο με την επίτευξη λύσης η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη δικαίωση της πατρίδας μας, για μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια.