ΑΚΕΛ: Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο, οικουμενικό σύμβολο αγώνα, πατριωτισμού και αντιφασισμού

To ΑΚΕΛ τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στον ιταλικό φασισμό και την αναχαίτιση της ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα. Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία, οικουμενικό σύμβολο αγώνα, πατριωτισμού και αντιφασισμού, αναφέρει.

Αναλυτικά:

Τιμούμε την εποποιία του 1940 που ήταν η πρώτη ήττα των δυνάμεων του χιτλεροφασιστικού άξονα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανυψώνοντας το ηθικό των λαών της σκλαβωμένης Ευρώπης και επηρεάζοντας ουσιαστικά την εξέλιξη του πολέμου. Ενός πολέμου που έληξε με τη συντριβή του ναζισμού και τη διάσωση του ανθρώπινου πολιτισμού, των εθνών και των λαών του κόσμου από το έρεβος του φασισμού. Τιμούμε τη θυσία χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων στις ναζιστικές σφαγές, τους νεκρούς της πείνας και των κακουχιών στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Με την ευκαιρία της επετείου, μνημονεύουμε και τιμούμε τη θυσία όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να συντριβεί ο χιτλεροφασισμός, την πρωταγωνιστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης, τους αγωνιστές των κινημάτων της Αντίστασης σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Ταυτόχρονα, τιμούμε τη συμβολή της μικρής Κύπρου στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, μέρος της οποίας ήταν η έκκληση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ της 16ης Ιούνη 1943 για εθελοντική κατάταξη στον στρατό.

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει την Ευρώπη και την ανθρωπότητα μπροστά από ένα νέο πόλεμο στην Ευρώπη που απειλεί να μετατραπεί σε ανοικτή γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πυρηνικό όλεθρο. Ταυτόχρονα, ο φασισμός συνεχίζει να κερδίζει έδαφος πανευρωπαϊκά και διεθνώς, με την ανοχή ή και τη στήριξη του συστήματος και της θεσμικής δεξιάς. Σημείο των καιρών είναι το γεγονός ότι στην Ιταλία έχει αναρριχηθεί πρόσφατα στην εξουσία ένας ακροδεξιός συνασπισμός, που περιλαμβάνει μάλιστα τους νοσταλγούς του Μουσολίνι. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να γυρίζει την πλάτη στους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος πολιτισμός και οι λαοί του κόσμου.

Το ΑΚΕΛ τιμά την 28η Οκτωβρίου με κάλεσμα εγρήγορσης και κινητοποίησης ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο. Ταυτόχρονα, με την ευκαιρία της επετείου, το ΑΚΕΛ απευθύνει χαιρετισμό στον λαό και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, η οποία ήταν και συνεχίζει να παραμένει αναντικατάστατο στήριγμα στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και δικαίωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy