ΑΚΕΛ: 3 χρόνια δεσμεύονται για το «Σχέδιο Δράσης για ΑΠΕ»

Ππροσωρινή λύση μέχρι τα τέλη του 2019 και η  αύξηση του σχετικού τέλους το Δεκέμβριο 2016, για να αποτραπεί η κατάρρευση του Ταμείου.

Κατ’αρχην ως ΑΚΕΛ, θέλουμε να εκφράσουμε για μια ακόμα φορά, την έντονη απογοήτευση μας γιατί ως Βουλή, παρ’ όλες τις κατ΄ επανάληψη δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού, εδώ και πάνω από 3 χρόνια, αναμένουμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ, των οποίων η διείσδυση στο ηλεκτρικό ισοζύγιο δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι και σίγουρα θα πρέπει να αυξηθεί ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα.

 

Υπενθυμίζουμε, ότι λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από μέρους της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή τους σχετικούς Κανονισμούς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, η Επιτροπή Ενέργειας πήρε το βάρος να προτείνει προσωρινή λύση μέχρι τα τέλη του 2019 και να ψηφίσει μικρή αύξηση του σχετικού τέλους το Δεκέμβριο 2016, για να αποτραπεί η κατάρρευση του Ταμείου.

Γι’αυτό και καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας να τροχοδρομήσει τη διαδικασία ετοιμασίας νέων κανονισμών, οι οποίοι σύμφωνα με τα Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, θα περιλαμβάνουν μεθοδολογία, βάσει της οποίας θα καθορίζεται το τέλος ανάλογα με το κόστος αποφυγής.
Παράλληλα, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί μετά από συνεχείς και έντονες πιέσεις της Επιτροπής Ενέργειας τα τελευταία χρόνια και για πρώτη φορά, ο Προϋπολογισμός του Ταμείου έχει κατατεθεί από το Υπουργείο έγκαιρα.
Ως ΑΚΕΛ, τονίζουμε το γεγονός ότι δυστυχώς και στο φετινό Προϋπολογισμό του Ταμείου, τα κονδύλια για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ελάχιστα και αποτελούν μόνο το 6.37% και συγκεκριμένα 2,700,000 εκ ευρω από συνολικά 42,367,932 ευρώ, που είναι το συνολικό κόστος επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων.
Επίσης, καλούμε την Κυβέρνηση να μελετήσει σοβαρά την εισήγηση της επιτροπής για μείωση του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές λόγω του πλεονάσματος που έχει δημιουργηθεί (περίπου 7εκ. σήμερα) αλλά και των προβλέψεων της ΕΕ για σημαντική αύξηση του ποσού που θα εισπραχθεί το 2018 από τη δημοπράτηση των ρύπων.
Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι δυστυχώς το Υπουργείο Οικονομικών, μείωσε κατά 33% το συνολικό ποσό των 3,000,000 ευρώ που πρότεινε για τον Προϋπολογισμό του Ταμείου το Υπουργείο Ενέργειας, για το Σχέδιο θερμομόνωσης οροφής υφιστάμενων κατοικιών, ένα σημαντικό σχέδιο που θα βοηθήσει αρκετούς συμπολίτες μας και θα τονώσει την οικονομία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy