ΑΚΕΛ: Αδιανόητο η ΕΕ να αφήνει ατιμώρητη την Τουρκία

Στόχος η αποκλιμάκωση και η έναρξη διαλόγου για λύση των προβλημάτων, μαζί και του Κυπριακού, αναφέρει με δήλωση του ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στ. Στεφάνου.

«H διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των MED7 περιλαμβάνει σημαντικές θετικές αναφορές για την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που παραβιάζονται από την Τουρκία».

«Επισημαίνουμε τη στήριξη των επτά μεσογειακών κρατών στο στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν μείνει στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017. Ο στόχος είναι η επίτευξη μιας «βιώσιμης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως έχει τεθεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ…».

«Η Διακήρυξη περιλαμβάνει σαφείς προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για την επιθετική της στάση και έκκληση προς την ΕΕ να αξιοποιήσει τα εργαλεία των κυρώσεων αν συνεχιστεί η τουρκική έκνομη συμπεριφορά. Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί, το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστική κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

«Είναι αδιανόητο, τη στιγμή που ανανεώθηκαν χθες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας, ζητούνται κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, την ίδια ώρα η ΕΕ να αφήνει ατιμώρητη την Τουρκία για τις παρανομίες της».

«Επισημαίνουμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία. Αποτελούν εργαλείο για προώθηση του στόχου της αποκλιμάκωσης και της έναρξης διαλόγου για λύση των προβλημάτων, μαζί και του Κυπριακού».