ΑΚΕΛ: Αφόρητες για την κοινωνία οι αυξήσεις στα επιτόκια – Αδιαφορεί η κυβέρνηση

«Αν η κυβέρνηση Συναγερμού είχε ίχνος συναίσθησης για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας θα είχε ήδη κινήσει γη και ουρανό για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που γονατίζουν και από τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που χωρίς μέτρα στήριξης η πίεση για την κοινωνία θα είναι αφόρητη», τονίζει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου.

Αναλυτικά:

«Είναι πεποίθησή μας ότι το Κράτος έχει ευθύνη να παρέμβει με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη:

Πρώτο, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί ο περιβόητος Κώδικας για τις αναδιαρθρώσεις ώστε να δοθούν λύσεις προσωρινής ελάφρυνσης από τις αυξημένες δόσεις. Τέτοιες λύσεις περιλαμβάνουν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, την κατανομή του επιπλέον ποσού της δόσης στο σύνολο του δανείου ή ακόμα την αποπληρωμή του επιπλέον ποσού στη λήξη του δανείου.


Δεύτερο, να υιοθετήσει πρώτο μέτρα στήριξης, διαμέσου της ΚΕΔΙΠΕΣ – ενός κρατικού οργανισμού και να διασφαλίσει ότι το νέο σχέδιο ενοίκιο αντί δόσης θα ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

Τρίτο, να ασκήσει πίεση στις τράπεζες για ν’ αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας τα απροσδόκητα κέρδη που καταγράφουν από την αύξηση των επιτοκίων. Σημειώνουμε ότι στην Ισπανία ήδη προχωρούν στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Στην Κύπρο όμως η κυβέρνηση αδιαφορεί για το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Ζει στον κόσμο της, βάζοντας πλάτη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και αφήνοντας την κοινωνία απροστάτευτη».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.