ΑΚΕΛ για εισβολή οπαδών Τραμπ : Κορύφωση του τοξικού λαϊκισμού στην αμερικανική κοινωνία

Η χθεσινή εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό Καπιτώλιο, με υπόθαλψη του ιδίου, προκειμένου να αποτρέψουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, αποτελεί κορύφωση του ακροδεξιού τοξικού λαϊκισμού τον οποίο ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ διέχυσε στην αμερικανική κοινωνία τα τελευταία χρόνια σχολιάζει με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, σχετικά με τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ χθες βράδυ.

 

«Αποτελεί, ταυτόχρονα, έκφραση μιας βαθύτατης κρίσης των ΗΠΑ που προκύπτει ως αποτέλεσμα μεγάλων κοινωνικοοικονομικών αντιθέσεων και αδιεξόδων στο εσωτερικό τους, συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού δεν αφορά μόνο τον Τραμπ και τις ΗΠΑ, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστράτευση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του συνωμοσιολογικού ανορθολογισμού στρώνει το έδαφος για την άνοδο στην εξουσία δυνάμεων που όχι μόνο δεν είναι «αντισυστημικές» όπως διαφημίζονται, αλλά συνιστούν την πιο αντιδραστική και σκοταδιστική εκδοχή του συστήματος. Συνιστούν απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις κοινωνικές και εργατικές κατακτήσεις. Κάθε προοδευτικός και δημοκρατικός πολίτης σε όλο τον κόσμο πρέπει να σταθεί απέναντι στα φαινόμενα Τραμπ που υπάρχουν ή επωάζονται στις χώρες τους.

Με αυτή την ευκαιρία, το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μεγάλους αγώνες που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ από το αντιρατσιστικό κίνημα, τα εργατικά συνδικάτα και τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, τις βασικές δυνάμεις δηλαδή που μπορούν να ανακόψουν τέτοια φαινόμενα και τις αιτίες που τα γεννούν.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy