ΑΚΕΛ: Αλαλούμ στη στάση Υπ. Ενέργειας-Οικονομικών απέναντι στις προτάσεις για φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια

Υπουργός Οικονομικών – Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Υπουργείο Οικονομικών, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης προβαίνει σε δηλώσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου αναφορικά με το Πρόγραμμα Στήριξης της Οικονομίας, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. // Finance Minister – Central Bank of Cyprus Governor Ministry of Finance, Lefkosia, Cyprus The Minister of Finance, Mr Constantinos Petrides, makes statements to the Press with the Governor of the Central Bank of Cyprus, Mr Constantinos Herodotou, on the Financial Support Programme, due to the consequences of coronavirus.

Αλαλούμ στη στάση που τήρησαν χτες απέναντι στις προτάσεις του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια, τα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας κατήγγειλε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Βουλευτής Κώστας Κώστα.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση, υπέδειξε ότι άλλα έλεγε το ένα κι άλλα το άλλο Υπουργείο, σημειώνοντας ωστόσο ότι είχαν εντολή να στείλουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ρύθμιση του ζητήματος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι χτες λέχθηκε από εκπροσώπους των παραγωγών ΑΠΕ ότι τα υπερ-κέρδη ανέρχονται στα 70 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αντιθέτως είπε, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 9 με 9,5 εκατομμύρια.

Υπέδειξε πως δεν έγινε οποιαδήποτε μελέτη εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργείων για το θέμα ή εάν έγινε την κράτησαν για τον εαυτό τους.

Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει οποιαδήποτε πρόταση προς ψήφιση από την Κυβέρνηση, τόνισε, το ΑΚΕΛ θα επιμένει- εάν είναι εφικτό- να οδηγηθούν προς ψήφιση οι δύο προτάσεις του την 1η Δεκεμβρίου.

Το ΔΗΚΟ συμφωνεί με τη φιλοσοφία των προτάσεων του ΑΚΕΛ τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Πανίκκος Λεωνίδου και υπέδειξε ότι χτες φάνηκε για ακόμη μια φορά η αδράνεια της κυβέρνησης να φέρει δική της πρόταση.

Δυστυχώς τόνισε δεν πήρε την πρωτοβουλία η κυβέρνηση όπως και για άλλα ζητήματα με αποτέλεσμα να τρέχει η Βουλή με παρεμβάσεις της για να διευθετηθούν. Σημείωσε ότι είναι πολύ θετικό ότι ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα συνταγματικότητας που θα πρέπει να διορθωθούν.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι θετική στη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στην ενέργεια, με τρόπο όμως συμβατό με τη νομοθεσία και το κοινοτικό κεκτημένο, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Εκπρόσωπός της, Μάριος Πετρίδης. Επεσήμανε ότι η Υπηρεσία, επεσύναψε στο σημείωμα της προς την Βουλή τον πίνακα της ΑΗΚ, με βάση τον οποίο, το 2022, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 180 ευρώ την μεγαβατώρα ή 18 σεντ την κιλοβατώρα και σήμερα όπως είπε, κινούμαστε κοντά στα 23-25 σεντ την κιλοβατώρα, την ώρα που η ΡΑΕΚ θέτει ανώτατο όριο με σχετικό διάταγμα, τα 11 σεντ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.