ΑΚΕΛ: «Άμεση πιστοποίηση και κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ πριν είναι πολύ αργά»

Τα βήματα των αρμοδίων πρέπει να είναι άμεσα και να πιστοποιηθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το χαλούμι ως Προϊόν Ονομασίας Προσέλευσης, πριν να είναι πολύ αργά, σημειώνει το ΑΚΕΛ, με δηλώσεις που παραχώρησε ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, κ. Γιώργος Κ. Γεωργίου. 

Αναλυτικά:

Κάποιοι αποκάλεσαν το χαλούμι και ως λευκό χρυσό, όχι άδικα, καθώς συνεισφέρει στο ΑΕΠ πέραν των €250εκ. ετησίως.

Η αξία του είναι αδιαμφησβήτητη τόσο για τον πρωτογενή τομέα, όσο και για την κτηνοτροφία πιο ειδικά, και για την οικονομία του τόπου γενικότερα. Πάρα ταύτα παρατηρείται μια εγκληματική καθυστέρηση σε ότι αφορά στην κατοχύρωση και πιστοποίηση του χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προσέλευσης (ΠΟΠ) αφού ο φάκελος για το χαλούμι βρίσκεται εγκλωβισμένος εδώ και 5 χρόνια στο γραφείο του κ. Γιούνκερ.

Έχει ήδη απολεσθεί το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στη Μεγάλη Βρετανία και σήμερα διεξάγεται και μια “δίκη” αναφορικά με την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κάτι που επίσης αμφισβητείται.

Η απάντηση σε αυτές τις νομικές διαδικασίες βρίσκεται στην κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ, κάτι για το οποίο οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ασήκωτες καθώς ένα τεχνικό ζήτημα έχει αναχθεί σε πολιτικό και έχει εγκλωβιστεί.

Έχουμε καταθέσει κατεπείγουσα ερώτηση σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρία ερωτήματα:

Αν συμφωνεί ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην διαδικασία πιστοποίησης/κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ΠΟΠ αυξάνει τους κινδύνους και υποσκάπτει την εμπορική προοπτική του χαλουμιού;

Για ποιο λόγο δεν επισπεύδεται η διαδικασία πιστοποίησης και κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ΠΟΠ;

Πότε αναμένεται να προωθηθεί ο φάκελος για το χαλούμι για τελική έγκριση;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.