ΑΚΕΛ: Αν η κυβέρνηση δεν κατοχυρώσει το χαλούμι θα κλάψουμε επί ερειπίων…«Η κυβέρνηση στο θέμα του χαλουμιού αδυνατεί να προστατεύσει τα συμφέροντα του τόπου. Είτε γιατί δεν αντέχει στις πιέσεις και υποκύπτει στα μεγάλα συμφέροντα, είτε γιατί είναι ανίκανη και ανεπαρκής να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η απώλεια του εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο), είτε γιατί επέτρεψε την πολιτικοποίηση του θέματος και αυτοπαγιδεύτηκε. Ό,τι και αν συμβαίνει, η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στο θέμα του χαλουμιού…»

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων ο Άντρος Καυκαλιάς, μετά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Γεωργίας και Εμπορίου με θέμα την κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ να συμπληρώνει για το θέμα του χαλουμιού.

Αναλυτικά:

Έχουν παρέλθει τρία χρόνια από τότε που οι κυβερνώντες διαβεβαίωναν ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης ήταν θέμα μόλις μερικών μηνών. Η κατοχύρωση όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, αλλά η Κύπρος μετρά τη μια ήττα μετά την άλλη στις εμπορικές και νομικές μάχες για το χαλούμι.

Αλήθεια, τι έχει μεσολαβήσει από τότε και δεν φτάσαμε ποτέ στο ζητούμενο; Ούτε και σήμερα η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Δυστυχώς οι χειρισμοί της κυβέρνησης αφήνουν χώρο σε όλους όσοι, εντός και εκτός Κύπρου, επιβουλεύονται το προϊόν. Φτάσαμε στο σημείο ποσότητες λευκού τυριού να εισάγονται και να πωλούνται στην Κύπρο ως χαλούμι «μαϊμού» και η κυβέρνηση να μην μπορεί να υπερασπιστεί το «δικό μας» χαλούμι.

Προειδοποιούμε ότι εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κατοχυρώσει το χαλούμι ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλάψουμε επι ερειπίων.

Απαιτούνται, επιτέλους, χειρισμοί οι οποίοι να εξυπηρετούν το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας.