ΑΚΕΛ: Ανάγκη δημοκρατικής ιστορικής μνήμης απέναντι στις απόπειρες να ξαναγραφτεί η σύγχρονη Ιστορία

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί σύμβολο αγώνα, πατριωτισμού και αντιφασισμού αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση:

Το ΑΚΕΛ τιμά την επέτειο της ηρωικής απάντησης που έδωσε ο ελληνικός λαός στην ιταμή αξίωση των δυνάμεων του ιταλικού φασισμού για παράδοση της Ελλάδας. Τιμούμε την απαρχή της εποποιίας του 1940 που συνεχίστηκε με την θρυλική Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στα χρόνια 1941-1944. Τιμούμε ακόμα τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που σφαγιάστηκαν από τους ναζί στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στην Καισαριανή, στην Κοκκινιά και τόσους άλλους τόπους μαρτυρίου. Tους νεκρούς της πείνας και των κακουχιών στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής της Ελλάδας.

Αποτίνουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης και στους Κύπριους εθελοντές -Ε/κ και Τ/κ- που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσα τους και εκατοντάδες ΑΚΕΛιστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κόμματος και πολέμησαν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική στην κοσμοϊστορική μάχη για να σωθεί η ανθρωπότητα και ο ανθρώπινος πολιτισμός από το τέρας του ναζισμού.

Η επέτειος υπογραμμίζει την ανάγκη δημοκρατικής ιστορικής μνήμης απέναντιστις απόπειρες να ξαναγραφτεί η σύγχρονη Ιστορία και ειδικότερα η Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέτοιες προσπάθειες χύνουν νερό στο μύλο του νεοφασισμού ο οποίος -και στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη- έχει ήδη ξαναβγεί από τις τρύπες του απειλώντας δημοκρατικές ελευθερίες, κοινωνικές κατακτήσεις και ανθρώπινα δικαιώματα.

Με την ευκαιρία της επετείου το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό αδελφικό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό πουήταν και παραμένει πολύτιμο στήριγμα στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και επανένωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.