ΑΚΕΛ: Αντί η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, στήνει θεάματα ξενοφοβικής ρητορικής

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα είναι μια τεράστια πρόκληση που χρειάζεται αποτελεσματικές πολιτικές διαχείρισης, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή και την κυπριακή νομοθεσία, αναφέρει σε δήλωση της η Επικεφαλής του Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών, Μαρίνα Σάββα.

«Εξαιτίας της λανθασμένης διαχείρισης από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού προκύπτουν σήμερα δεκάδες σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αντί η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να τα αντιμετωπίσει, στήνει θεάματα ξενοφοβικής ρητορικής».

Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιταχύνει την εξέταση αιτήσεων ασύλου, τονίζει η κ. Σάββα για να συμπληρώσεις ότι η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε σωστά τα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο για τα θέματα ασύλου ούτε πάταξε τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

«Η αλήθεια είναι ότι Κυβέρνηση Αναστασιάδη στήριξε την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και ο ΔΗΣΥ την ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο».

Η Κυβέρνηση που σήμερα διαμαρτύρεται, στήριξε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που εγκλωβίζουν τους αιτητές ασύλου στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Μάλτα, τονίζει η κ Σάββα για να προσθέσει ότι η Κυβέρνηση αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοιβάζουν εκατοντάδες ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα της και τώρα λένε θα πάνε να διεκδικήσουν από την Ευρώπη.

«Το ΑΚΕΛ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που ανάμεσα σε άλλα προνοούν:

Δυναμική απαίτηση εντός του Ευρωπαϊκού Συβουλίου για Άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτητών ασύλου από την Κύπρο σε άλλα κράτη-μέλη, αντικατάσταση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με εξέταση των αιτήσεων ασύλου από ΟΗΕ και ΕΕ στο έδαφος της Τουρκίας και αντικατάσταση του Συστήματος Δουβλίνο με μόνιμο και δεσμευτικό σύστημα κατανομής αιτητών και προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Άμεση πρόσληψη πολλαπλάσιου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου.
Ενίσχυση της Υπηρεσίας για πάταξη της Εμπορίας Προσώπων.
Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε προγράμματα ενίσχυσης των συνθηκών υποδοχής και ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy