ΑΚΕΛ για κυβέρνηση: Αντί απαντήσεων για το Κραν Μοντανά, διαρρέουν έγγραφα«Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση αντί να δώσουν απαντήσεις και να καταρρίψουν τα όσα τους καταλογίζει ο τέως σύμβουλος του Προέδρου σχετικά με το Κρανς Μοντανά, προχωρούν σε επιλεκτικές και στοχευμένες διαρροές εγγράφων των διαπραγματεύσεων» σημειώνει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Διά του Εκπρόσωπου Τύπου το ΑΚΕΛ καλεί τους κυβερνώντες να δώσουν απαντήσεις και να διαφωτίσει τον Κυπριακό λαό για το τι πραγματικά έγινε στην Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά.

Ο Στέφανος Στεφάνου πρόσθεσε ότι δύο τινά συμβαίνουν… «Είτε κάτι άλλο έχει συμβεί που δεν μπορούν να το αντιτάξουν στους παρόντες της Διάσκεψης, είτε υπάρχει μια ασύγγνωστη και επικίνδυνη ανικανότητα που πλέον μας συνοδεύει διαβρώνοντας την επιχειρηματολογία μας».

Αναλυτικά: 

Προφανώς δεν τους απασχολεί το πλήγμα στην αξιοπιστία της πλευράς μας από τέτοιες ενέργειες.  Σε κάθε περίπτωση, ούτε με τη διαρροή της κυβέρνησης διαφωτίζεται ουσιαστικά ο λαός για το τι πραγματικά έγινε στην κρίσιμη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά. Το έγγραφο αποτυπώνει τις αφετηριακές θέσεις της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν απαντά όμως η διαρροή για τα όσα εξελίχθηκαν μετά. Πώς φτάσαμε –σύμφωνα με τις δηλώσεις του τέως Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά- να μην αποδέχεται η δική μας πλευρά τη συζήτηση του άτυπου εγγράφου για το Μηχανισμό Εφαρμογής της Λύσης το οποίο, μαζί με το Πλαίσιο Γκουτέρες, καταργούν τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα αφού δίνουν τις εγγυήτριες δυνάμεις μόνο συμβουλευτικό ρόλο;

Αυτό που δεν απαντά η κυβέρνηση είναι, πώς καταλήξαμε ο ΓΓ του ΟΗΕ με την Έκθεση του Σεπτεμβρίου 2017 να μιλά για τη δέσμευση όλων των εγγυητριών δυνάμεων –δηλαδή και της Τουρκίας- για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις;

Αυτό που δεν απαντά η κυβέρνηση και το προεδρικό είναι, γιατί δεν αντέδρασαν ποτέ μέχρι σήμερα στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ που αποενοχοποιεί την Τουρκία;

Γιατί δεν αμφισβήτησαν την Έκθεση και δεν δραστηριοποιήθηκαν για να αφαιρεθούν όσα είναι αβάσιμα;

Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε κάτι άλλο έχει συμβεί που δεν μπορούν να το αντιτάξουν στους παρόντες της Διάσκεψης, είτε υπάρχει μια ασύγγνωστη και επικίνδυνη ανικανότητα που πλέον μας συνοδεύει διαβρώνοντας την επιχειρηματολογία μας.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει: Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την πατρίδα μας. Αυτό δεν θα επιτευχθεί με άλλο τρόπο, παρά μόνο με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά και στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Κάθε άλλη στρατηγική εκ του αποτελέσματος όχι μόνο αποτυγχάνει, αλλά δημιουργεί νέους κινδύνους.