“Σε έκθεση της Κομισιόν για την Οικονομία αναγράφεται ξεκάθαρα ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου δεν ευνοεί σωστή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά ούτε και οποιαδήποτε προσπάθεια για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να επιτύχει τους στόχους που η ίδια θέτει και διατυμπανίζει καθημερινά.

Σε έκθεση της Κομισιόν για την Οικονομία αναγράφεται ξεκάθαρα ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου δεν ευνοεί σωστή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά ούτε και οποιαδήποτε προσπάθεια για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Για πολλοστή φορά καταγράφεται ανεπάρκεια στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δη σε θέματα εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με την προστασία περιοχών ιδιαίτερης σημασίας (ΦΥΣΗ 2000).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έλλειψη προγράμματος για δημόσιες μεταφορές αφού η χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ αλλά και το μεγάλο κενό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα προς την επίτευξη του στόχου για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση αρκείται σε βαρύγδουπες δηλώσεις και πρωτοβουλίες που δήθεν θα σώσουν το περιβάλλον του τόπου μας. Στην πράξη όμως εφαρμόζει αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές, επειδή έγνοια της είναι πως θα εξυπηρετήσει συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα και όχι πως θα προστατεύσει το περιβάλλον. Η πραγματικότητα είναι μια, η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Για την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε λόγος, με ότι αυτό συνεπάγεται.