Φωτογραφία: Φίλιππος ΧρίστουΗ διοχέτευση πόρων από το κράτος με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων στα νοικοκυριά και την επιβίωση της οικονομίας, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για γρήγορη ανάκαμψη μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού, τόνιζει σε γραπτεί του δήλωση ο Στέφανος Στεφάνου

Γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ,Στέφανου Στεφάνου, για την Έκθεση των Fitch

Σε σχέση με την Έκθεση των Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σημειώνουμε ότι η πανδημία επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την κυπριακή οικονομία δραματικά. Πόσο θα επηρεαστεί η παγκόσμια και κυπριακή οικονομία θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας. Ποιος θα επωμιστεί την κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα μέτρα που θα ληφθούν και τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν από τα κράτη.

Ήδη, η πανδημία στην Κύπρο προκαλεί μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και την οικονομία. Στη φάση που διερχόμαστε προέχει η προστασία των θέσεων εργασίας και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με ένα συνδυασμό μέτρων, κυρίως με απευθείας στήριξη από το κράτος και όχι με δανειοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών. Το ιδιωτικό χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη.

Η διοχέτευση πόρων από το κράτος με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων στα νοικοκυριά και την επιβίωση της οικονομίας, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για γρήγορη ανάκαμψη μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού.