Αν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρίξει μια –έστω- ματιά στις Εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν θα ισχυριζόταν ότι «όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι πρώτος και με συνέπεια τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», αναφέρει σε απαντητική του δήλωση το ΑΚΕΛ, σε σχέση με τις κατηγορίες του Πρ. Προδρόμου ότι το ΑΚΕΛ κρατά ουδέτερη στάση στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία επαινείται για τη στάση της στο Κράνς Μοντανά και ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί συνυπεύθυνες τις δύο πλευρές για το ναυάγιο και το παρατεταμένο αδιέξοδο. Είναι γι’ αυτό που ο ΓΓ ζητά από τις δύο πλευρές να τον πείσουν ότι διαθέτουν την πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων«, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι κυβερνώντες πρέπει να κατανοήσουν ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το παρατεταμένο αδιέξοδο, με την ίδια να είναι εκτός κάδρου ευθυνών, για να δημιουργεί νέα σοβαρά τετελεσμένα στο Κυπριακό, που δεν είναι ούτε πυροτεχνήματα ούτε επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως επέμεναν οι κυβερνώντες», τονίζεται.

«Επιτέλους, οι κυβερνώντες πρέπει να κατανοήσουν ότι σημασία έχει να πεισθεί ο ΓΓ για τις προθέσεις αμφοτέρων των πλευρών. Το παιγνίδι εσωτερικών εντυπώσεων, στο οποίο επιδίδονται οι κυβερνώντες δεν έχει καμία σημασία για το διεθνή παράγοντα. Γι’ αυτό το ΑΚΕΛ φορτικά επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στην προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, της διακήρυξης του Φλεβάρη του 2014, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν και του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.
Σε ό,τι αφορά στη στάση της Τουρκίας, ακόμα και σήμερα το ΑΚΕΛ κατήγγειλε τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας. Είμαστε σίγουροι ότι είδαν την ανακοίνωση οι κυβερνώντες, πλην όμως καμώνονται ότι το ΑΚΕΛ δήθεν δεν καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, γιατί προσπαθούν εδώ και καιρό να κατασκευάσουν το παραμύθι πως δήθεν το ΑΚΕΛ παρέχει άλλοθι στην Τουρκία. Είναι η άμυνά τους για να κρύψουν τα λάθη, τις αντιφάσεις και τις αστοχίες της πολιτικής τους που παρέχουν χώρο στην Τουρκία να κάνει όσα κάνει χωρίς ουσιαστικό κόστος διεθνώς».