Ανακοίνωση AKEΛ για την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής:

Η 14η Αυγούστου σηματοδοτεί τη μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974. Η Κύπρος και ο λαός της βιώνουν νέο γύρο αίματος και ολέθρου από την Τουρκία. Με τη δεύτερη φάση της εισβολής ο Αττίλας έφτασε μέχρι την Αμμόχωστο στα ανατολικά και μέχρι τη Μόρφου στα δυτικά, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 37% του εδάφους του νησιού και προσφυγοποιώντας διακόσιες χιλιάδες Κύπριους. Με τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής ολοκληρώθηκε η ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου και συντελέστηκε με τη βία των όπλων ο διαχωρισμός Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η β’ φάση της εισβολής άρχισε μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη Γενεύη, την οποία η ίδια η Τουρκία προκάλεσε προκειμένου να συνεχίσει την προέλασή της σπέρνοντας το θάνατο, τον πόνο και την καταστροφή. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την προδοσία και την αποδιοργάνωση που προκάλεσε το πραξικόπημα και ολοκλήρωσε τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς για ντε φάκτο διαίρεση της Κύπρου.

Χουντικοί και ΕΟΚΑβητατζήδες αντί να βρίσκονται στα πεδία των μαχών για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα στο οποίο συνέβαλαν, παρέμειναν στα μετόπισθεν για να σώσουν το τομάρι τους. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πραξικοπηματίες συνέχιζαν την εγκληματική δράση τους συλλαμβάνοντας και κακοποιώντας δημοκρατικούς πολίτες ή ακόμα προβαίνοντας σε σφαγές αμάχων Τουρκοκυπρίων. Η προδοσία των πραξικοπηματιών κλιμακώθηκε με την εγκατάλειψη και παράδοση στους εισβολείς της πόλης της Αμμοχώστου η οποία δεν ήταν καν στα σχέδια του Αττίλα. Ασήκωτες και εγκληματικές είναι οι ευθύνες των πραξικοπηματιών και για τη σφαγή στο περβόλι της Πέρτζαινας, αφού με τις ανυπόστατες ειδήσεις που μετέδιδαν οδήγησαν, μερικές μέρες αργότερα, εκατοντάδες Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην πόλη, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να πέσουν στα χέρια του Αττίλα.

Αντίθετα, εκατοντάδες νέοι της Κύπρου αλλά και Ελλαδίτες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με τον Αττίλα και έγραψαν με το αίμα τους σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας. Ο κυπριακός λαός χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη και τιμή σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας. Τιμούμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους, τους πρόσφυγες, τους παθόντες, τους εγκλωβισμένους.

Η θλιβερή επέτειος βρίσκει το Κυπριακό σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση και με την οριστική διχοτόμηση προ των πυλών. Το ΑΚΕΛ καλεί το κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σε εγρήγορση για να αποτραπεί η ολοκλήρωση του εγκλήματος και ένας νέος κύκλος ανασφάλειας και έντασης. Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα της Κύπρου, της ελευθερίας και της επανένωσης, της ειρήνης και της επαναπροσέγγισης. Το ΑΚΕΛ καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αξιοποιήσουν τις προοπτικές που άρχισαν να διαμορφώνονται μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου. Οι δύο ηγέτες οφείλουν να ενεργήσουν έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο της επίτευξη συνολικής λύσης.

Η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου και του λαού μας στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας είναι ο μόνος δρόμος για δικαίωση. Η επανένωση μπορεί να γίνει η σελίδα της μόνιμης ειρήνης, ελευθερίας και ασφάλειας στην Ιστορία της σύγχρονης Κύπρου.