ΑΚΕΛ Αθηένου: Σκάνδαλο κακοδιαχείρισης το νέο Κέντρο Υγείας Αθηένου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


«H Τοπική Επιτροπή ΑΚΕΛ Αθηένου χαρακτηρίζει την διαχείριση του Κέντρου Υγείας Αθηένου ως σκάνδαλο κακοδιαχείρισης», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Το νέο Κέντρο Υγείας Αθηένου, υπό την αρμοδιότητα του Οργανισμού Κυβερνητικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), συνεχίζει να είναι άδειο και αναξιοποίητο δύο χρόνια μετά την παράδοσή του. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού με δική της απόφαση έχει ξοδέψει 4 εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη του φορολογούμενου για μια υποδομή που θα έπρεπε να ήταν στελεχωμένη από την πρώτη μέρα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση ακόμα προσπαθεί με υποσχέσεις, κωλυσιεργίες και τεχνοκρατικά τεχνάσματα να καλύψει την ανεπάρκειά της.

Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν τα πεπραγμένα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας κατά τη συζήτηση του θέματος, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσία του Δημάρχου Αθηένου.

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηένου, κατά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, κ. Χαράλαμπος Χαριλάου, “…εξέφρασε την ανησυχία του Οργανισμού αν θα υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός εξυπηρετούμενων από τις διάφορες ειδικότητες ιατρών, σε περίπτωση λειτουργίας ως το αίτημα του Δήμου…”. Η δήλωση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του φορολογούμενου πολίτη. Στην κωλυσιεργία προσθέτει και η πρωτοφανής κατάληξη της Κ.Ε. Υγείας να ληφθεί η άποψη των πολιτών της Αθηένου και των γύρω περιοχών με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου.

Αν το ζητούμενο της Κ.Ε. Υγείας είναι απόψεις για λήψη πολιτικής απόφασης, τότε εδώ και δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές συσκέψεις με οργανωμένα σύνολα και φορείς της Αθηένου, παρουσία βουλευτών, υπουργών και αρμόδιων λειτουργών όπου εκφράστηκε η επιτακτική ανάγκη για άμεση λειτουργία του Κέντρου. Επανειλημμένα τα οργανωμένα σύνολα έχουν δώσει πολλές εισηγήσεις για τη λειτουργία του Κέντρου για να λάβουν ανάλογες, εκ των πραγμάτων κενές, υποσχέσεις.

Αν το ζητούμενο της Κ.Ε. Υγείας είναι δεδομένα για μια σωστή τεχνοκρατική μελέτη, τότε η μέθοδος που προκρίνει δεν συλλέγει τέτοια δεδομένα. Τέτοια δεδομένα υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων του ΓΕΣΥ και θα έπρεπε να έχουν ήδη αναλυθεί (ιστορικά δεδομένα υγειονομικών αναγκών της περιοχής, γεωγραφική κατανομή ειδικοτήτων του ΓΕΣΥ σε συνδυασμό με την περιορισμένη γεωγραφία λόγω κατοχής, δεδομένα ασθενών με δυσκολία στην μετακίνηση, κ.α.).

Το επιχείρημα που αναμασά η κυβέρνηση ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ διαφοροποίησε το πλάνο για το Κέντρο Υγείας Αθηένου ΔΕΝ δίνει επαρκείς εξηγήσεις. Συγκεκριμένα κυβέρνηση και ΟΚΥπΥ καλούνται να απαντήσουν τα ακόλουθα ερωτήματα.

  1. Η απόφαση για την δημιουργία του Κέντρου Υγείας πάρθηκε μόλις πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Έχει καταρτιστεί εκ των προτέρων σχετική μελέτη βιωσιμότητας; Αν ναι, ποια δεδομένα παρουσιάζει; Λήφθηκε υπόψη η τότε αναμενόμενη εφαρμογή του ΓΕΣΥ;
  2. Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ έγινε κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του Κέντρου Υγείας. Πως τα δεδομένα βιωσιμότητας του Κέντρου έχουν διαφοροποιηθεί με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ; Έχει γίνει καταρτισμός/επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης βιωσιμότητας;

Τέλος σαν Τοπική Επιτροπή ΑΚΕΛ Αθηένου καλούμε

  • τους πολίτες να επαγρυπνούν, αφού είναι σύνηθες φαινόμενο τέτοιες κακές πρακτικές να δίνουν χώρο για την ανάπτυξη συμφερόντων ενάντια στον φορολογούμενο.
  • το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηένου να είναι ακόμα πιο δυναμικό για να υπερασπιστεί τη αξιοπρέπεια του Αθηενίτη.
  • το Κοινοβούλιο να ελέγξει και να αποδώσει ευθύνες, ως οφείλει, για τη μέχρι σήμερα αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη να διαχειριστεί το Κέντρο Υγείας Αθηένου.
  • την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού να επιδείξει επιτέλους πολιτική βούληση για να κινηθούν το συντομότερο όλες οι σωστές διαδικασίες για αξιοποίηση του Κέντρου Υγείας Αθηένου προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του φορολογούμενου πολίτη.

Εκ της Τοπικής Επιτροπής ΑΚΕΛ Αθηένου

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022»

*Φωτογραφία αρχείου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.