ΑΚΕΛ: Μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει!

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Μιχάλη Σπανού για τις προεδρικές εκλογές 2018 και στη συνέχεια την αποχώρησή του με κοινή συναίνεση, γράφτηκαν και λέχθηκαν πολλά. Δυστυχώς, κυρίως απαξιωτικά και αφοριστικά σχόλια για το ΑΚΕΛ.

Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι εξ αυτών που θα ήθελε να υπεραπλουστεύσει τα πράγματα, ούτε και να δικαιολογήσει, με την έννοια του ότι έγιναν όλα με ακρίβεια και τελειότητα. Κάθε άλλο! Όποια λάθη, όποιες ελλείψεις και αδυναμίες, το ΑΚΕΛ έχει τη δύναμη- μοναδική εξαίρεση στο πολιτικό σύστημα- να διαλέγεται, να κάνει αυτοκριτική, πολύ περισσότερο να αφουγκράζεται πρώτα τα μέλη του, τον κόσμο του αλλά και ευρύτερα το λαό.

Εξάλλου δεν είναι πρώτη φορά που το έπραξε. Σε κάθε συνέδριο, σε κάθε συνδιάσκεψη, σε κάθε εσωκομματική συζήτηση με συλλογική ευθύνη, το ΑΚΕΛ ξέρει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του και όταν χρειαστεί να διορθώσει και τα πράγματα. Ειδικότερα για τις προεδρικές εκλογές του 2018, παρόλο που τονίσαμε πολλές φορές ότι προτεραιότητα αυτή την ώρα είναι το Κυπριακό και η ανάγκη λύσης, επανένωσης και απελευθέρωσης, συγχρόνως ξεκίνησε η συζήτηση για τις προεδρικές.

Κύριος στόχος και σκοπός να προταθεί στα λαό μια υποψηφιότητα, που να μπορεί να εμπνεύσει, να χαρακτηρίζεται από όραμα και συνέπεια στο Κυπριακό, να διακατέχεται από κοινωνική ευαισθησία, να πιστεύει στη μικτή οικονομία, να έχει ιδέες και προτάσεις για προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας.

Να βρίσκεται απέναντι από τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Να μπορεί να είναι μια προσωπικότητα που θα αποτελέσει γέφυρα για όλους τους πολίτες. Να είναι δοκιμασμένη προσωπικότητα, με εμπειρίες και γνώσεις.

Το γεγονός είναι ένα και μοναδικό. Το ΑΚΕΛ επιχείρησε να κάνει μια πολιτική υπέρβασης, που δεν θα συγκρούετο με τις αρχές του, ούτε θα το ακύρωνε, αλλά θα άπλωνε ένα δίχτυ, μια γέφυρα για επαρκή επικοινωνία και διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών. Χωρίς τυχοδιωκτισμούς, χωρίς υστεροβουλίες, σκοπιμότητες, συμφέροντα και άλλους υπολογισμούς.

Εξάλλου, για το θεσμό του προεδρικού θώκου θα ήταν πολύ εύκολο για το ΑΚΕΛ να θυσίαζε αρχές για να βρεθεί μαζί με τους υποψήφιους νυμφίους του ενδιάμεσου χώρου και να έχει σίγουρη νίκη.

Τώρα για το ΑΚΕΛ είναι η ώρα της ευθύνης, της συλλογικής προσπάθειας, ενδοσκόπησης και περισυλλογής. Μακράν από εσωστρέφεια, μακράν από κάθε πανικό και απώλεια. Στην πολιτική δεν είναι όλα μια ευθεία γραμμή. Υπάρχουν και τα δύσκολα για να μας κάνουν πιο σοφούς. Ενεργούμε λοιπόν συντεταγμένα, αποφασίζουμε συλλογικά.

Ναι, το ΑΚΕΛ, λαμβάνοντας πρώτα και κύρια υπόψη τα μέλη του, τις απαιτήσεις των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών, μπορεί και πρέπει να δώσει υποψηφιότητα νίκης και ελπίδας. Υποψηφιότητα που να έχει καταξιωθεί στην κοινωνία με το έργο, τη δράση και την προσφορά του. Προεδρική υποψηφιότητα που να χαρακτηρίζεται από συνέπεια και αρχές και όχι να είναι παντός καιρού, ανεμόμυλος πολιτικής.

Στην ιστορία του το ΑΚΕΛ ξανάζησε τέτοια παρόμοια γεγονότα, θυμίζω τις υποψηφιότητες κ. Ιωαννίδη-Γιώργου Βασιλείου και Μάριου Ηλιάδη –Γιώργου Ιακώβου. Τίποτα δεν χάθηκε.

Με πίστη ότι ναι, το ΑΚΕΛ έχει τη δύναμη να ενώσει το λαό σε μια γραμμή για το Κυπριακό, πατριωτική και με κοινωνικο-οικονομικό πρόγραμμα ισότητας, ισονομίας και ισοπολιτείας, δίκαιης κατανομής του εθνικού πλούτου με κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ΑΚΕΛ αποτελεί την κύρια πολιτική δύναμη που το χαρακτηρίζει διαχρονικά η συνέπεια, η αξιοπιστία και η αφερεγγυότητα. Είμαστε όρθιοι και προχωράμε ο ένας δίπλα από τον άλλο, κάνοντας το καθήκον μας.

Ενώ λαμβάνουμε τα μηνύματα της κοινωνίας, ακόμα και τις ακραίες και μειωτικές τοποθετήσεις, την ίδια στιγμή κοιτάζουμε μπροστά. Έχουμε καταστατικό, έχουμε εμπειρίες συσσωρευμένες όσο κανένας, έχουμε το πολιτικό ανάστημα και να καθοδηγήσουμε και να εμπνεύσουμε. Πρώτος λόγος στα μέλη μας, στην οικογένειά μας. Και κυρίως να σκεφτόμαστε πάντα πάνω από όλα την Κύπρο και το λαό μας.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.