ΑΚΕΛ: Δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με την κατοχή ούτε με τη διχοτόμηση

Τυχόν οριστική διχοτόμηση θα σημάνει έναν νέο κύκλο αστάθειας και έντασης

 

Τυχόν οριστική διχοτόμηση του νησιού μας θα σημάνει έναν νέο κύκλο αστάθειας και έντασης στην ιστορία του τόπου με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον των επερχόμενων γενιών, τονίζει στη διακήρυξή του με αφορμή την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι ουδέποτε θα συμβιβαστεί ούτε με την κατοχή και το στάτους κβο ούτε με όποιες διχοτομικές-συνομοσπονδιακές λύσεις.

Απευθύνοντας μήνυμα ενότητας και αγώνα για τη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας, που είναι ο μόνος δρόμος για ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας για όλο τον κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται μαζί και δίπλα στους παθόντες του 1974, στους συγγενείς των αγνοουμένων, τους ανάπηρους του πολέμου, τις γυναίκες θύματα βιασμών, τον προσφυγικό κόσμο, τους εγκλωβισμένους. Πάντοτε θα τιμά όσους έδωσαν τη ζωή τους ή αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση στις ορδές του Αττίλα, στην άνιση και προδομένη μάχη του 1974, όταν οι πραξικοπηματίες κρύβονταν στα μετόπισθεν. Θα τιμά επίσης τους Ελλαδίτες στρατιώτες που, σε αντίθεση με τους προδότες χουντικούς αξιωματικούς, αγωνίστηκαν στο πλευρό του λαού μας για την υπεράσπιση της Κύπρου. Σημειώνει επίσης ότι η εισβολή της Τουρκίας ήταν η προσυμφωνημένη συνέχεια του φασιστικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και συντελέστηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός είναι εναντίον της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενο στο Κυπριακό, το ΑΚΕΛ τονίζει ότι 48 χρόνια μετά βρίσκεται σε παρατεταμένο αδιέξοδο και στο πιο επικίνδυνο σημείο από το 1974, με την κατοχή να βαθαίνει, την επιθετικότητα της Τουρκίας να οξύνεται επικίνδυνα και την καταστολή σε βάρος των προοδευτικών Τ/κ να εντείνεται καθημερινά. Το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ ασπάζεται και προωθεί την αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού με στόχο την οριστική διχοτόμηση. Η κατάσταση δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα επιμερίζει ευθύνες και στην ε/κ κοινότητα για το αδιέξοδο, γεγονός που επιταχύνει την ολέθρια πορεία.

Το ΑΚΕΛ επιμένει στην ανάγκη λύσης του Κυπριακού που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, τους ξένους κηδεμόνες και τα συρματοπλέγματα. Λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως περιγράφεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επιμένει στην ανάγκη για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις, κάτι που θα αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για εκτροπή από τη συμφωνημένη βάση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy