ΑΚΕΛ: Διαρκής και δύσκολος ο αγώνας προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το ΑΚΕΛ με σταθερά βήματα θα συνεχίσει να εργάζεται για μια ποιοτικά ανώτερη κοινωνία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Σαν σήμερα, πριν από εβδομήντα τέσσερα χρόνια, δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο στη δέσμευση των κρατών που υπέγραψαν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για προστασία «των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της υπόστασης κάθε ανθρώπου, στα ίσα δικαιώματα αντρών και γυναικών», η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με αφορμή την ημέρα αυτή το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πρόκειται για μια κατάκτηση που έμελλε να αποτελέσει την κορυφαία απάντηση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις θηριωδίες που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, στους δύο παγκοσμίους πολέμους, στα εγκληματικά ιδεολογήματα του ναζισμού-φασισμού που στέρησαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, που εξώθησαν στην προσφυγοποίηση και στην εξαθλίωση ανθρώπους γιατί είχαν διαφορετικές πεποιθήσεις, γιατί είχαν διαφορετική θρησκεία, διαφορετική καταγωγή, διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.


Πίσω από τους εύρωστους οικονομικούς δείκτες, όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ, κρύβεται δυστυχώς η επιταχυνόμενη υπονόμευση του δικαιώματος στη στέγη, της πρόσβασης σε αξιοπρεπή και ασφαλισμένη εργασία, στη δημόσια εκπαίδευση, στην ισότιμη πρόσβαση σε αναγκαία αγαθά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Πίσω από δημόσιες διακηρύξεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων κρύβεται η χλιαρή και ως ανύπαρκτη αντίδραση απέναντι στον ρατσιστικό λόγο, στη ρητορική μίσους, στην ξενοφοβία, στην ομοφοβία και το μισογυνισμό. Που δυστυχώς συχνά υποθάλπονται μέσα από κυβερνητικές πολιτικές, αλλά και μέσα από τον δημόσιο λόγο που εκφέρουν κρατικοί αξιωματούχοι και εκλεγμένοι πολιτικοί κρυμμένοι πίσω από τις ασυλίες που τους παρέχονται».

Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων αποτελεί ένα διαρκή και δύσκολο αγώνα. Ο οποίος όμως προϋποθέτει συνεπή και συνετή στάση, σεβασμό στους πολίτες, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στη χώρα μας· ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, πεποιθήσεων, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι με σταθερά βήματα θα συνεχίσει να εργάζεται για μια ποιοτικά ανώτερη κοινωνία, με προσήλωση στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική ισότητα, στη δικαιοσύνη, στην ατομική και συλλογική ελευθερία. Αξίες που είναι απαραίτητες σε μια πατρίδα που μάχεται να αποκαταστήσει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων της, που διεκδικεί όχι μόνο να απελευθερώσει και να επανενώσει τον τόπο και το λαό της, αλλά και να οικοδομήσει την ειρήνη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.