Η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο. Η Τουρκία για άλλη μια φορά προβαίνει σε κινήσεις που συνιστούν κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα του συμβατικού και εθιμικού δικαίου της θάλασσας αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ

«Τέτοιες ενέργειες έχουν επιπτώσεις όχι μόνο επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά αφορούν και επηρεάζουν τους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο με ένα καθόλα αρνητικό τρόπο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει έμπρακτες πρωτοβουλίες ώστε να μην αφεθεί η Τουρκία να διαδραματίζει ρόλο σύγχρονου πειρατή στην ευρύτερη περιοχή μας- επιχειρώντας παράνομα και δια της ισχύος να χαράξει ένα δικό της ενεργειακό χάρτη.
Καθήκον της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών δυνάμεων, είναι να αναληφθεί κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να ασκηθούν προς την Τουρκία όλες οι απαραίτητες πιέσεις για τερματισμό των προκλητικών της ενεργειών. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Με δεδηλωμένο βέβαια στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο ξεκίνησε επί της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.
Ανέκαθεν εκτιμούσαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Οι σχετικές συγκλίσεις του 2010 στις οποίες κάνει αναφορά και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην τελευταία του Έκθεση πρέπει να διαφυλαχθούν γιατί διασφαλίζουν τη μία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα. Και, ταυτόχρονα, επιλύουν συνολικά το ζήτημα του φυσικού αερίου με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

 

Για τις δηλώσεις Ερτογάν:

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματός του είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, συνιστούν κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας, καθώς και απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.
Η πειρατική και επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη. Η διεθνής κοινότητα, και ιδίως ο ΟΗΕ και η ΕΕ, πρέπει αποφασιστικά να αντιδράσουν.