ΑΚΕΛ: Υπόμνημα στον Υφ. Τουρισμού με προτάσεις για αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου

Υπόμνημα με προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης στον τουρισμό έδωσε το ΑΚΕΛ στον Υφυπουργό Τουρισμού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Σάββα Περδίο υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.


Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι μετά τον κύκλο επαφών που είχε το ΑΚΕΛ με τοπικούς τουριστικούς φορείς την προηγούμενη εβδομάδα, κατέληξαν σε προτάσεις που εστιάζονται σε 4 άξονες.

Sinantisiakelmeyftourismou 9 Scaled

Τόνισε την ανάγκη για έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με ουσιαστική στήριξη, ενώ έκανε λόγο για άμεση και στοχευμένη παρέμβαση σε νέες αγορές αλλά και ενίσχυση των υφιστάμενων.

Την ίδια ώρα ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έδωσε συγκεκριμένο παράρτημα για τον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος όπως είπε μπορεί να δώσει ανάσα και λύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις.


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε επίσης ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να στηριχτούν, λέγοντας ότι καλή βάση για την ανάπτυξη σχεδίων στήριξης είναι τα σχέδια που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Sinantisiakelmeyftourismou 2 Scaled

Από την πλευρά του ο Σάββας Περδίος τόνισε ότι οι 800 χιλιάδες αφίξεις που αναμένονταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν πρόκειται να αναπληρωθούν.

Sinantisiakelmeyftourismou 4 Scaled

Επανέλαβε ότι στόχος είναι οι περσινοί αριθμοί, κάτι που όπως σημείωσε είναι εφικτό. Ο Υφυπουργός είπε ότι αναμένονται 200-250 χιλιάδες αφίξεις από νέες αγορές ενώ την ίδια ώρα ανέφερε ότι φέτος αναμένονται τουρίστες από σκανδιναβικές και ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες πέρσι δεν υπήρχαν αρκετές αφίξεις.


Γνωστοποίησε επίσης ότι θα κατατεθεί την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο νέο σχέδιο για επιχορηγημένες διακοπές για τους μήνες Μάϊο μέχρι Ιούλη.

Sinantisiakelmeyftourismou 6 Scaled

Ο κ. Περδίος ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι είναι η Τρίτη φορά που δίνει υπομνήμα με προτάσεις.

Αυτούσιες οι δηλώσεις του κ. Στεφάνου:


«Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση για να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν στον τουρισμό σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία, όχι μόνο για την Κύπρο και για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που ήρθε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση με τον τουρισμό μετά από τα δύο χρόνια και πλέον της πανδημίας.

Το ΑΚΕΛ, επιθυμώντας να είναι βοηθητικό και πολύ συγκεκριμένο στη βοήθεια την οποία μπορεί να δώσει, έτσι ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να μπορέσει η τουριστική βιομηχανία μας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία και για την κοινωνία, να αντιμετωπίσει στο βαθμό του δυνατού τις μεγάλες δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, πραγματοποιήσαμε επαρχιακές συσκέψεις με εμπλεκόμενους φορείς και συντελεστές της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου.

Συζητήσαμε μαζί τους στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Μαζί με τις δικές μας σκέψεις και τις προτάσεις των εμπλεκομένων έχουμε διαμορφώσει ένα υπόμνημα, το οποίο έχω επιδώσει στον κ. Υφυπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις και σκέψεις, με στόχο να βοηθήσουμε και εμείς στην προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσκολιών.


Η πρόταση του ΑΚΕΛ περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες και έχει να κάνει πρώτα από όλα με την ανάγκη να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να στηρίξουμε τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος πλήττεται και από το γεγονός ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για κυρώσεις από τις οποίες αντικειμενικά επηρεάζεται αρνητικά και η Κύπρος. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους έμπρακτα να μας βοηθήσουν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ενίσχυση των υφιστάμενων αγορών και την εξεύρεση νέων αγορών, έτσι ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες, οι οποίοι εν μέρει θα αναπληρώσουν τις απώλειες που θα έχουμε από τον τουρισμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε συζήτηση με τον κ. Υφυπουργό και ήδη γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες που ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την προώθηση του εγχώριου τουρισμού για τον οποίο  έχουμε δώσει ξανά συγκεκριμένη πρόταση στον κ. Περδίο, στη βάση της εμπειρίας που έχουμε από προηγούμενα χρόνια και ειδικά από το περσινό χρόνο κατά τον οποίο ο εγχώριος τουρισμός βοήθησε πάρα πολύ σε σχέση με τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και τα διάφορα lock downs.


Θεωρούμε ότι και τώρα μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις και σημαντικές ανάσες στην τουριστική βιομηχανία.  Η πρόταση που έχουμε καταθέσει θεωρώ ότι το Υφυπουργείο θα την εξετάσει προσεκτικά και είμαστε στην διάθεσή τους να την συζητήσουμε.

Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.  Με βάση την εμπειρία που αποκομίσαμε ως κράτος από τα lock down στην πανδημία  είναι φανερό ότι μετά από τα δύο χρόνια πανδημίας και τον τρίτο χρόνο με τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο και από τις κυρώσεις θα πρέπει  μελετηθεί για να δούμε πώς στηρίζουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Βάσει των πιο πάνω, ήταν μία πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το κ. Περδίο.  Τον ευχαριστώ πάρα πολύ.  Ανταλλάξαμε απόψεις. Είναι στη διάθεσή μας και εμείς στην διάθεσή του για περαιτέρω συζήτηση.


Όπως έχω πει, στόχος μας σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται ο τόπος είναι να βοηθήσουμε στο μετρό των δικών  μας των δυνάμεων και των δυνατοτήτων για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Το υπόμνημα με τις προτάσεις ΑΚΕΛ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.