ΑΚΕΛ: «Εγκληματικές» οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για ΚΙΕ με θύματα μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τα προβλήματα  που παρατηρούνται στη λειτουργία των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης και τρόποι αντιμετώπισής τους, συζήτησε, την Τετάρτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.


Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι είναι πραγματικά τραγικό ότι έχουν περάσει ήδη δύο μήνες και θα ξεκινήσουν μαθήματα από αύριο.

«Σκεφτείτε τους τελειόφοιτους μαθητές. Να έχουν απολέσει δύο μήνες διδασκαλικού χρόνου και να ζητούν από αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να ανταποκριθούν επί ίσοις βάσης με άλλα παιδιά που ξεκίνησαν φροντιστηριακά μαθήματα εδώ και δύο μήνες. Προβλήματα επίσης υφίσταται όσον αφορά το καθεστώς εργοδότησης των εκπαιδευτικών. Προβλήματα υφίσταται όσον αφορά το θέμα της στελέχωσης, γιατί πάρα πολλοί καθηγητές δεν αποδέχονται τα συμβόλαια, τα οποία τους δίνονται γιατί έχουν βρει επαγγελματική αποκατάσταση κάπου αλλού διότι έχουν περάσει ήδη δύο μήνες», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι είναι αμφίβολος ο αριθμός των μαθητών, οι οποίοι τελικά θα φοιτήσουν στα ΚΙΕ φέτος, γιατί ναι μεν είναι 7.000 αλλά πόσοι εξ αυτών θα παρουσιαστούν.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση και έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας να φέρουν ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας όχι μόνο την καταγραφεί των δυσκολιών ή των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί , αλλά και θεραπευτικές ενέργειες και αν χρειαστεί να προχωρήσουν και με νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, έτσι ώστε να μην παρατηρείτε το φαινόμενο αυτό στην επόμενη σχολική χρονικά.


«Κέντρο μας πρέπει να είναι πάντα ο μαθητής, η μαθήτρια, το παιδί, το οποίο έχει ανάγκη από την όποια επιπλέον στήριξη για μια ποιοτική εκπαίδευση», σημείωσε

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «για ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες της πραγματικά εγκληματικής συμπεριφοράς του Υπουργείου Παιδείας».

«Τα ΚΙΕ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα απογευματινά τους μαθήματα με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και των πολιτικών του αποφάσεων. Ποια είναι πεμπτουσία του θέματος ; Η πεμπτουσία του θέματος είναι ότι το Υπουργείου Παιδείας με πολιτικές αποφάσεις καταδικάζει εκείνα τα παιδιά, που είτε επειδή δεν μπορούν να μετακινούνται είτε επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν σε ακριβά ιδιωτικά φροντιστήρια, εγγράφονται στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι συνεχίζει να υφίσταται το τεράστιο θέμα με το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.


«Συνεχίζουν την αγορά υπηρεσιών. Αυτοί οι άνθρωποι χάνουν το 35% των εισοδημάτων τους. Βάζουν μόνοι τους Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Πληρώνουν το ΓεΣΥ. Δεν δικαιούνται ανεργιακό τους αρκετούς μήνες που δεν εργάζονται. Ενημερωθήκαμε μάλιστα φέτος ότι μείωσαν και την μέση αντιμισθία, την οποία τους δίδουν, και καταδικάζουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στο να δουλεύουν κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί», πρόσθεσε.

Αναλυτικά οι δηλώσει του Χρίστου Χριστοφίδη:

Σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζητήσαμε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα- κατά τη δική μας εκτίμηση- το οποίο ενέγραψε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ και αφορά την πορεία και το μέλλον των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ).

Για ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες της πραγματικά εγκληματικής συμπεριφοράς του Υπουργείου Παιδείας. Τα ΚΙΕ παραπαίουν, ακόμα να ξεκινήσουν τα απογευματινά μαθήματα, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και των πολιτικών του αποφάσεων.


Ποια είναι η πεμπτουσία του θέματος;

Η πεμπτουσία του θέματος είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας με πολιτικές αποφάσεις καταδικάζει τα παιδιά που εγγράφονται στα ΚΙΕ, είτε επειδή δεν μπορούν να μετακινούνται, είτε επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν σε ακριβά ιδιωτικά φροντιστήρια. Όταν οι πλείστοι τελειόφοιτοι μαθητές διαβάζουν και κάνουν ιδιαίτερα από το καλοκαίρι, αναλογιστείτε σε πόσο δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι τελειόφοιτοι μαθητές, που θα παρακαθήσουν μάλιστα σε τριπλές εξετάσεις φέτος, και οι οποίοι ακόμα να ξεκινήσουν τα μαθήματα στα ΚΙΕ.

Όπως είχαμε επισημάνει και τον καιρό των περιοριστικών μέτρων στα σχολεία για αντιμετώπιση της πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας με διάφορες πολιτικές αποφάσεις, έχει επιδοθεί ουσιαστικά σε μια επίθεση κατά των παιδιών τα οποία προέρχονται από τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να υφίσταται το τεράστιο εργασιακό θέμα με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών των εκπαιδευτικών. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί χάνουν τον 35% των εισοδημάτων τους, βάζουν μόνοι τους κοινωνικές ασφαλίσεις, πληρώνουν για ΓΕΣΥ, δεν δικαιούνται ανεργιακό επίδομα για τους μήνες που δεν εργάζονται. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε, φέτος έχουν μειώσει και τη μέση αντιμισθία που τους δίδουν, καταδικάζοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς να δουλεύουν, κυριολεκτικά, για ένα κομμάτι ψωμί.


Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως ενημερωθήκαμε σήμερα, φέτος είναι σημαντικά μειωμένες οι εγγραφές μαθητών στα ΚΙΕ και θα λειτουργήσου, στην καλύτερη περίπτωση, 100 λιγότερα τμήματα. Και λέω στην καλύτερη περίπτωση, γιατί δεν ξέρουμε από τους μαθητές που έχουν εγγραφεί πόσοι τελικά θα παρουσιαστούν και πόσοι λόγω ακριβώς αυτής της τρομερής αργοπορίας έκαναν άλλες επιλογές.

Θα καταγγείλουμε αυτή την εγκληματική συμπεριφορά και στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Συνειδητά καταδικάζουν παιδιά σε λιγότερες ευκαιρίες από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους. Κι αυτό για το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, ούτε βέβαια ανεκτό.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι «λυπούμαστε να πούμε ότι για μια ακόμα φορά παρατηρούνται καθυστερήσεις και ελλείψεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς».


«Αυτός ο θεσμός έδωσε το δικαίωμα σε χιλιάδες παιδιά τα προηγούμενα χρόνια να έχουν ίσες ευκαιρίες στην μόρφωση και στην μάθηση και κατ΄ επέκταση ίσες δυνατότητες στο να ενταχθούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία τα ίδια επιθυμούν», πρόσθεσε.

Θα πρέπει, συνέχισε ο κ. Αποστόλου, το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το καθεστώς εργοδότησης των καθηγητών στα ΚΙΕ.

«Είναι απαράδεκτο από την στιγμή που εργάζονται για το ίδιο το Υπουργείο να μην γίνεται αποδεκτό το καθεστώς εργοδότη και εργοδοτούμενου και να αναγκάζονται αυτοί οι καθηγητές να είναι αυτοεργοδοτούμενοι», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει σοβαρότατο θέμα για την αργοπορία έναρξης των μαθημάτων που αισίως θα είναι αύριο.


«Υπήρχε μια τρομερή καθυστέρηση. Υπάρχει σοβαρότατο θέματα με τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών, το οποίο απαιτούμε να βρεθεί λύση χθες, αλλά και στην αναβάθμιση των κυβερνητικών Ινστιτούτων, ούτως ώστε τα 7.000 και πλέον παιδιά που αποτείνονται για επιμόρφωση στα Κρατικά Ινστιτούτα να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα παιδιά. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι παιδιά χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας μας, για να μπορούν ισάξια να διεκδικούν θέσεις στα πανεπιστήμια», σημείωσε.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του είπε ότι για μόνιμες ανάγκες του δημοσίου πρέπει να προσλαμβάνονται μόνιμοι δημόσιοι λειτουργοί και στην περίπτωση των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης πρέπει εφόσον οι ανάγκες είναι ίδιες σε αριθμούς εδώ και χρόνια και επαναλαμβάνονται οι ίδιες κάθε χρόνο θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

«Το μεγαλύτερο αρνητικό των ΚΙΕ είναι η ημερομηνία έναρξης των εργασιών τους. Είναι αδιανόητο μετά από τόσα χρόνια τα ιδιωτικά φροντιστήρια να ξεκινούν την δραστηριότητα τους από τον Αύγουστο και τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης να ξεκινούν τέλος του Οκτώβρη και θα πρέπει φέτος ειδικά και λόγω του κορωνοϊού, οι εκπαιδευτικές περίοδοι που έχουν χαθεί για τα παιδιά των ΚΙΕ θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να τις διδαχθούν τα παιδιά αυτά», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.