ΑΚΕΛ: Είκοσι προτάσεις για την επόμενη μέρα

«Άμεση ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας και στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων»

Πακέτο είκοσι προτάσεων για την επόμενη μέρα κατέθεσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προειδοποιώντας ότι οι «επιπτώσεις της κρίσης θα γίνουν πολύ πιο έντονες για την πλειοψηφία της κοινωνίας στο διάστημα που έρχεται».

Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε την ανάγκη για άμεση ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας, αλλά και την ανάγκη για στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η οικονομία χρειάζεται νέο όραμα που να στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, στη σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού».

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ είναι οι ακόλουθες:

• Στήριξη του δημοσίου τομέα Υγείας, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας. Όπως υπέδειξε ο Α. Κυπριανού, με το ξέσπασμα της πανδημίας φάνηκαν οι συνέπειες από τις περικοπές εκατομμυρίων που έκανε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, αφού τα νοσοκομεία ήταν υποστελεχωμένα και στερούνταν βασικού εξοπλισμού. «Αν δεν υπερέβαλλαν εαυτόν οι επαγγελματίες υγείας, δεν θα τιθασεύαμε την πανδημία», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή τη φορά θα ληφθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα».
• Αλλαγή πολιτικής στα θέματα τα οποία αφορούν το περιβάλλον. Ο Α. Κυπριανού παρέπεμψε στην αναφορά του Δρος Peter Daszak, ο οποίος είπε ότι: «Η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η ανεξέλεγκτη επέκταση της γεωργίας, η εξόρυξη και η ανάπτυξη των υποδομών, καθώς και η εκμετάλλευση των άγριων ειδών δημιούργησαν μια “τέλεια καταιγίδα” για τη διαρροή ασθενειών».
• Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μέσω της φορολόγησης του πλούτου.
• Υιοθέτηση κινήτρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής και διαφθοράς.
• Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζόμενων, καθώς και ενίσχυση της θέσης τους με την τεχνολογική αναβάθμισή τους και την εξασφάλιση πρόσβασης σε προσιτή χρηματοδότηση. Επανέφερε την πρόταση του ΑΚΕΛ για αύξηση του κονδυλίου για την απευθείας στήριξη των μικρομεσαίων στα 300 εκατ. ευρώ, αντί 100 εκατ. ευρώ που προνοεί το κυβερνητικό σχέδιο.
• Η κυβέρνηση να δημιουργήσει δικό της σχέδιο για δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα κατήγγειλε ότι η επιδότηση του επιτοκίου θα απορροφηθεί από τις τράπεζες και παρέπεμψε στις καταγγελίες τις οποίες αποκάλυψε η «Χ», με βάση τις οποίες οι τράπεζες χρεώνουν τους δανειολήπτες πιο υψηλά επιτόκια στα δάνεια με κρατική επιδότηση.
• Επανασύσταση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα με στόχο την προστασία των αγροτών, των μικρομεσαίων, των οικονομικά ασθενέστερων και τη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
• Αύξηση των επενδύσεων στους τομείς της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, αλλά και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με στόχο τη στήριξη των αγροτών.
• Καταρτισμός νέας, σύγχρονης, βιομηχανικής πολιτικής με στόχο την εξάλειψη των διαρθρωτικών αδυναμιών και τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού μεταποιητικού τομέα.
• Ανάπτυξη της ναυτιλίας αλλά και ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου παροχής επαγγελματικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.
• Καταπολέμηση της διαφθοράς, ενίσχυση της διαφάνειας, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
• Λήψη μέτρων για την ακρίβεια. Μάλιστα ο Α. Κυπριανού παρέθεσε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δείχνουν ότι στην Κύπρο είναι πολύ πιο υψηλές οι τιμές αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί, ενώ το κόστος στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι 50% πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
• Προώθηση μέτρων για το θέμα των ενοικίων. Ο Α. Κυπριανού υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση, η οποία ωστόσο δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση. • Εκπόνηση ειδικού σχεδίου για τις περιοχές οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό.
• Στήριξη του κοινωνικού κράτους και των ευάλωτων ομάδων.
• Στήριξη των εργαζομένων οι οποίοι κλήθηκαν να επιβιώσουν χωρίς εισοδήματα ή με πενιχρά επιδόματα.
• Κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι.
• Κατοχύρωση κατώτατου μισθού ανά τομέα.
• Θεσμοθέτηση του 13ου μισθού και βασικών όρων απασχόλησης.
• Κάλυψη όλων των εργαζομένων με το θεσμό των Ταμείων Προνοίας.

Διδάγματα της κρίσης

• Ο ρόλος του κράτους σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων, καθώς και τη διασφάλιση της υγείας, της παιδείας, της στέγασης, της κοινωνικής πρόνοιας είναι αναντικατάστατος. Οι κυβερνώντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα ιδεολογήματά τους περί ιδιωτικοποίησης των πάντων κατεδαφίστηκαν από την πανδημία.

• Το ίδιο απαραίτητη είναι και η κρατική παρέμβαση σε ζωτικούς και στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές.

• Η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να ακολουθηθεί από ακόμη πιο θανατηφόρες και καταστροφικές εκδηλώσεις ασθενειών, εάν δεν σταματήσει η ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν νοείται να συνεχίζουν ορισμένοι εδώ στην Κύπρο να προσπαθούν με τις ευλογίες της κυβέρνησης να καταπατούν και την τελευταία γωνιά με βλάστηση για το δικό τους κέρδος.

• Η οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται σε ευκαιριακούς και εύθραυστους παράγοντες. Δεν μπορεί να στηρίζεται σ’ ένα μονοδιάστατο μοντέλο για τον τουρισμό ή σε μια ευκαιριακή πολιτική για πολιτογραφήσεις επενδυτών με τρόπο που πλουτίζει λίγους και συσσωρεύει συνέπειες για τους πολλούς.

Αφετηρία το Παγκύπριο Συνέδριο

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ερωτήθηκε κατά πόσο ξεκίνησαν οι διεργασίες για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Όπως τόνισε, οι διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα αποτελέσει την αφετηρία για τη συνέχεια. Ανέφερε επίσης ότι θα είναι υποψήφιος στο Παγκύπριο Συνέδριο.

Επίσης, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα τόνισε ότι αυτό είναι πρόωρο και επεσήμανε ότι διαχρονικά το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί Έκτακτο Συνέδριο για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων. Επανέλαβε επίσης ότι η προτεραιότητα του ΑΚΕΛ είναι η απομάκρυνση των πολιτικών που εφαρμόζουν ο Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ.

Ερωτηθείς κατά πόσο πραγματοποιήθηκαν επαφές μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ ή/και του Νικόλα Παπαδόπουλου, τόνισε ότι το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί επαφές με όλα τα κόμματα (πλην του ΕΛΑΜ) για τα θέματα τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Βουλής. Επίσης, ερωτηθείς κατά πόσο θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής, ο Α. Κυπριανού τόνισε ότι στο ΑΚΕΛ τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και όχι από ένα άτομο.

Υπογράμμισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν μπαίνει σε παζάρια και υπενθύμισε ότι στις προηγούμενες εκλογές απέρριψε την πρόταση του ΔΗΣΥ για εκ περιτροπής προεδρία της Βουλής.

Δυναμικά και μαχητικά

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, διαμήνυσε ότι το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να σταθεί μπροστά και να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού και της Κύπρου, δυναμικά και μαχητικά. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όμως ο λαός μας μπορεί να ελπίζει στη δύναμή του. Στη δύναμη του ΑΚΕΛ», διαμήνυσε.

 

Πηγή: Διάλογος/Χαραυγή 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy