ΑΚΕΛ: Εισηγήσεις για αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από κορωνοϊό

Παρατίθενται οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού που κατέθεσε στη σημερνή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Αυτή την ώρα προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί από μέρους του κράτους ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας όλους τους απαραίτητους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό, υπηρεσίες, φάρμακα και εξοπλισμό ώστε να είμαστε σε θέση ως χώρα να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε καταστάσεις προκύψουν.

Τα όσα πιο κάτω καταθέτουμε είναι μια πρώτη προσέγγιση, η οποία θα εμπλουτίζεται ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Τομέας υγείας:

Για ενίσχυση του τομέα Υγείας εισηγούμαστε:

  1. Με ταχύτατες διαδικασίες γίνει πρόσληψη επιπρόσθετου ιατρικού, παραϊατρικού και άλλου υποστηρικτικού προσωπικού, έτσι ώστε να μπορούν οι ιατρικές υπηρεσίες να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για διεκπεραίωση υποστηρικτικών αναγκών και για συνεχή και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών.
  2. Κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν στον τομέα της υγείας (πρόληψη/ περίθαλψη/ αποκατάσταση) με συμπληρωματικό προϋπολογισμό στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για αντιμετώπιση των επιπτώσεων εξάπλωσης του ιού.
  3. Δημιουργία κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατ’ οίκον για τις ομάδες υψηλούς κινδύνου και ηλικιωμένων.

Τομέας κοινωνικής πολιτικής και υπηρεσιών:

  1. Διασφάλιση της λειτουργίας των ζωτικών υπηρεσιών του κράτους.
  2. Διασφάλιση προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης.
  3. Δημιουργία μηχανισμών για παροχή στήριξης και βοήθειας στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Τομέας οικονομίας:

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται παγκόσμια και στην Κύπρο ήδη προκαλεί επιπτώσεις στην οικονομία.

Οι επιπτώσεις τόσο στην παγκόσμια όσο και στην κυπριακή οικονομία θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της εξάπλωσης του ιού, καθώς και το βάθος χρόνου που θα απαιτηθεί για αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα τόσο μεγαλύτερες και πιο βαθιές θα είναι οι επιπτώσεις.

  • Καταρτισμός ολοκληρωμένου σχεδιασμού:

Επειδή ακριβώς αντιμετωπίζουμε μια εν εξελίξει κατάσταση, θα πρέπει να καταρτιστεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία, ο οποίος έγκαιρα και γρήγορα να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν.

  • Σύσταση Ομάδας Δράσης (TaskForce)

Επιβάλλεται, επίσης, να συσταθεί μια Ομάδα Δράσης (Task force), η οποία συνεχώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις επί του εδάφους και με ταχύτατες ενέργειες να λαμβάνει ad hoc μέτρα αντιμετώπισής τους που αφορούν στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

  • Βασικές αρχές πολιτικής:  

Βασικές αρχές στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων πρέπει να είναι:

  1. Αντιμετώπιση προβλημάτων και στήριξη τομέων και κλάδων της οικονομίας που θα έχουν επιπτώσεις.
  2. Όχι θυματοποίηση των εργαζομένων, στήριξη των εισοδημάτων τους και των θέσεων εργασίας.
  3. Διάλογος, διαφάνεια και όχι μονομερείς αποφάσεις για τα θέματα οικονομίας και εργασιακών σχέσεων.

Στο στάδιο που σήμερα βρισκόμαστε, ο τουρισμός δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, μαζί με τομείς που άμεσα έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί (πολιτισμός, ψυχαγωγία, εστίαση).

Επομένως, επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα για στήριξη των συγκεκριμένων τομέων. Κι ασφαλώς, θα πρέπει να υπάρξει επεξεργασία πολιτικών και μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Τουρισμός:

  • Επέκταση των προθεσμιών για πληρωμή φόρων και κοινωνικών εισφορών στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου με την προϋπόθεση ότι θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή η συμφωνία που συνομολόγησαν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
  • Για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού εισηγούμαστε την διεύρυνση του σχεδίου για επιχορήγηση διακοπών για συνταξιούχους, αλλά και εκπόνηση σχεδίου για άλλες ομάδες πληθυσμού.
  • Σχέδιο στήριξης στη βάση κριτηρίων για τομείς του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και της εστίασης.

Οικονομία και εργασία:

Όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη του Υπουργείου Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, πρέπει να εφαρμοστούν. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί:

  1. Στη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων που αναγκαστικά απέχουν από τις εργασίες τους.
  2. Κατάρτιση μηχανισμού, ο οποίος στη βάση κριτηρίων θα καλύπτει με ανεργιακό επίδομα τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.
  3. Διασφάλιση των εισοδημάτων των εργαζομένων που υποχρεώνονται να μείνουν στο σπίτι, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των σχολείων και των υποδομών φροντίδας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, επιπλέον εισηγούμαστε:

  1. Στήριξη του εισοδήματος των αυτοεργοδοτούμενων σε ΜμΕ
  2. Απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις / επιδόματα, για αντιμετώπιση των καθυστερήσεων.

            Άλλα μέτρα:

  • Ρυθμίσεις ώστε να καλυφθούν ανάγκες που θα δημιουργηθούν για επέκταση ανεργιακού επιδόματος και κάλυψη στήριξης από το ΤΚΑ που θα προκύψουν ένεκα των επιπτώσεων του κοροναϊου
  • Αναστολή της διαδικασίας των εκποιήσεων στις περιπτώσεις κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης για όσο χρόνο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα για το κοροναϊό.
  • Έκδοση διατάγματος για ρύθμιση των τιμών στα καύσιμα με βάση τις νέες διεθνείς τιμές του πετρελαίου με στόχο της μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
  • Εφαρμογή στρατηγικής για εποπτεία της αγοράς και πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας σε αγαθά και υπηρεσίες με αυξημένη ζήτηση
  • Εκπόνηση μελέτης αντικτύπου για τις επιπτώσεις του κοροναϊου στην Οικονομία και στους επιμέρους κλάδους.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy