Το ΑΚΕΛ τιμά την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης-«Κορυφαίο ορόσημο για το ελληνικό έθνος και την παγκόσμια ιστορία»

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης που αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για το ελληνικό έθνος αλλά και την παγκόσμια ιστορία.

«Η Ελληνική Επανάσταση ήταν γέννημα της εποχής της, ο πόθος των Ελλήνων για ελευθερία συναντήθηκε με τον άνεμο της Ιστορίας που γκρέμιζε τις απολυταρχικές αυτοκρατορίες» υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Αναλυτικά:

Η Ελληνική Επανάσταση φανέρωσε τη δύναμη του οργανωμένου και αποφασισμένου λαού που παλεύει για ελευθερία και ανεξαρτησία. Αναμετρήθηκε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο πλευρό της οποίας ήταν ταγμένη μερίδα της ντόπιας φεουδαρχίας και του ανώτατου κλήρου, αλλά και διεθνώς, η διαβόητη Ιερά Συμμαχία. Ενέπνευσε το συγκλονιστικό μαζικό λαϊκό ηρωισμό που σφράγισε τον αγώνα αλλά και ολόκληρη την ελληνική Ιστορία. Κληροδότησε στη λαϊκή συνείδηση θρυλικές φυσιογνωμίες που αποτελούν μέχρι σήμερα σύμβολα του αγνού πατριωτισμού, της αυτοθυσίας, του αγώνα. Συγκίνησε φιλέλληνες και επαναστάτες από όλη την Ευρώπη να συνταχθούν μαζί της, ηθικά αλλά και στο πεδίο της μάχης. Η Επανάσταση, περνώντας μέσα από τις δοκιμασίες της πολεμικής αναμέτρησης, των διεθνών συσχετισμών αλλά και των εμφύλιων συγκρούσεων ανάμεσα στους πόλους εξουσίας, κατόρθωσε να αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό και να οδηγήσει στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Έσπασε τα δεσμά της φεουδαρχίας και άνοιξε το δρόμο για μια νέα ιστορική εποχή. Εμπνεόμενη μάλιστα από τις αστικές Επαναστάσεις της εποχής, κατοχύρωσε στα επαναστατικά συντάγματα το δημοκρατικό πολίτευμα και τα δικαιώματα του πολίτη.

Η Ελληνική Επανάσταση -εθνικοαπελευθερωτική και κοινωνική ταυτόχρονα- επιβεβαιώνει ότι οι επαναστάσεις αποτελούν την ατμομηχανή της Ιστορίας και της κοινωνικής εξέλιξης. Δύο αιώνες μετά, η Επανάσταση του 1821 παραμένει σύμβολο ελευθερίας για τον Ελληνισμό αλλά και σύμβολο πάλης ενάντια σε ξένους ζυγούς και τυραννίες, ενάντια στους σύγχρονους ανίερους συνασπισμούς των ισχυρών της γης που εχθρεύονται αγώνες, εξεγέρσεις και επαναστάσεις των λαών.

Με την ευκαιρία της επετείου, το ΑΚΕΛ απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισμό στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και ταυτόχρονα εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον αδελφό λαό της Ελλάδας που ήταν και παραμένει αναντικατάστατο στήριγμα στην πάλη του κυπριακού λαού για λευτεριά και δικαίωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.