ΑΚΕΛ για ενδοοικογενειακή βία: Να δημιουργηθούν προγράμματα στήριξης των θυμάτων

Ανακοίνωση σχετικά με την αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία, εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης (25/02), το ΑΚΕΛ.

Όπως τονίζει το ΑΚΕΛ, τα θέματα βίας δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείρηση, ενώ την ίδια στιγμή, σημειώνει την καθυστέρηση που επέδειξε η κυβέρνηση για σύσταση εξειδικευμένου κλιμακίου στην Αστυνομία.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

Τόσο οι χθεσινές αναφορές εκ μέρους της Αστυνομίας για την αύξηση των καταγγελιών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας όσο και η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για την αποτυχία του κράτους πρόνοιας να στηρίξει αποτελεσματικά τις ευάλωτες ομάδες προσφέρονται για συμπεράσματα:

Πρώτο, τα θέματα βίας δεν προσφέρονται  για επικοινωνιακή διαχείριση και η απλή παράθεση στατιστικών στοιχείων δεν ευαισθητοποιούν το κράτος για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επιδεινώνεται λόγω και της πανδημίας.

Δεύτερο, η καθυστέρηση που  επέδειξε η κυβέρνηση για πολλά χρόνια για την σύσταση εξειδικευμένου κλιμακίου στην Αστυνομία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και βίας εναντίων γυναικών καθώς και η ανεπάρκεια και ο κακός χειρισμός από πλευράς των τοπικών αστυνομικών σταθμών λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τα θύματα για να προχωρήσουν σε καταγγελίες.

Τρίτο, παρά τις διακηρύξεις από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αυτές συνεχίζουν να λειτουργούν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που έχει σαν αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη περιστατικών που μπορούσαν να αποφευχθούν.

Τέταρτο, το κύμα καταγγελιών για βία και παρενόχληση που έχει κατακλείσει  την κυπριακή κοινωνία θα πρέπει να αξιοποιηθεί και για την δημιουργία προγραμμάτων στήριξης των θυμάτων μετά τις καταγγελίες, κατά τις δικαστικές διαδικασίες αλλά και με την ολοκλήρωση των δικαστηρίων. Αν αφεθούν τα θύματα εκτεθειμένα και αβοήθητα πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στην περίοδο της αποσιώπησης και του φόβου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.