ΑΚΕΛ: Επίδοση υπομνήματος στον ΥΠΕΣ με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό

«Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό αντιπροσωπεία οργανώσεων συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νουρή στον οποίο και επέδωσε σχετικό υπόμνημα», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Προστίθεται ότι «με το εν λόγω υπόμνημα οι οργανώσεις που το υπογράφουμε εκφράσαμε την αμέριστη αλληλεγγύη  μας προς κάθε πρόσφυγα και υπογραμμίσαμε την πάγια θέση μας ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας, πρέπει να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες».

«Μεταφέροντας την ανησυχία μας αναφορικά με πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης που δεν χαρακτηρίζουν καμία σύγχρονη πολιτεία, θέσαμε μια σειρά από αιτήματα τα οποία αναμένουνε όπως ληφθούν επιτέλους υπόψη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρατίθεται αυτούσιο το υπόμνημα που επιδόθηκε:


«Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό η μικρή μας πατρίδα υψώνει τη σημαία της ειρήνης και της αλληλεγγύης, της διαρκούς πάλης ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε σκηνές άλλων, βάρβαρων, εποχών. Σήμερα, στην εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, στην εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, οι θάλασσες ξεβράζουν πτώματα νεκρών παιδιών που δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν στεριά. Άνθρωποι εξακολουθούν να διακινούν ανθρώπους, άνθρωποι ρίχνουν ανθρώπους να πνιγούν στη θάλασσα, άνθρωποι στοιβάζουν ανθρώπους σε απάνθρωπες συνθήκες και τους αφήνουν εκεί να μείνουν φυλακισμένοι εσαεί χωρίς τα απαραίτητα.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι, στην ΕΕ και στην Κύπρο, που ευαγγελίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία, στήνουν τείχη και συρματοπλέγματα για να απωθήσουν τους πρόσφυγες.

Η δε κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού έβαλε βαριά τη σφραγίδα της σε τέτοιες παράλογες πολιτικές, συναινώντας στο σύστημα του Δουβλίνου που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στην πρώτη χώρα άφιξης και εφαρμόζοντας μια μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα αντί να τα επιλύει.


Με το παρόν υπόμνημα, εκφράζουμε έντονη την  αντίθεσή μας με την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων στις ελεύθερες περιοχές και με τις επαναπροωθήσεις που είναι καθόλα παράνομες και εκθέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Εκφράζουμε ταυτόχρονα την αγανάκτησή μας για τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής στο ΚΕΠΥ Πουρνάρα και αλλού, ειδικότερα σε ότι αφορά τις συνθήκες διαμονής ασυνόδευτων και άλλων παιδιών όπως και ατόμων άλλων ευάλωτων ομάδων .

Καλούμε ξανά την Κυβέρνηση:

Να επανασχεδιάσει τη μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική, την οποία συνεχίζει να ακολουθεί, διασφαλίζοντας ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και απέχοντας από πρακτικές που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

–  Να αξιοποιήσει τα κονδύλια εκατομμυρίων που χορηγούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε να εφαρμοστεί διαφανής, δίκαιη και αποτελεσματική προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική που θα προστατεύει άμεσα όσους χρειάζονται προστασία, θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά διακινητές και κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών και θα καταπολεμήσει ουσιαστικά την εκμετάλλευση ξένων εργαζομένων.


Τέλος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής. Είναι εξοργιστική και υποκριτική η τεράστια διαφορά στην αντιμετώπιση τώρα προσφύγων από την Ουκρανία σε σχέση με πρόσφυγες από άλλες χώρες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε πρόσφυγα, σε κάθε κυνηγημένο, και επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, όλοι, ανεξαρτήτως καταγωγής θρησκείας και μεταναστευτικού/προσφυγικού καθεστώτος, πρέπει να γίνονται σεβαστά, σύμφωνα με το κράτος δικαίου και όπως  απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες.

ΑΚΕΛ
ΠΕΟ
ΕΔΟΝ
ΠΟΓΟ
ΕΚΑ
ΠΣΕ
ΚΙΣΑ
Cyprus Stop Trafficking
Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών
Εργατική Δημοκρατία
Αριστερή Πτέρυγα
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Φοιτητών
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών
»

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.