ΑΚΕΛ: Επιμένει στην άμεση ενημέρωση των κατοίκων των ακατάλληλων πολυκατοικιών

Διαμηνύει ότι θα προσεγγίσει εποικοδομητικά κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα

 

Το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι θα προσεγγίσει εποικοδομητικά κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα με τις ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες. Επίσης, σημειώνει ότι εξακολουθεί να διεκδικεί την άμεση ενημέρωση όλων των κατοίκων.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, αναφέρει ότι η προχθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με τις επικίνδυνες πολυκατοικίες «αποδεικνύει το επείγον της κατάστασης και υπογραμμίζει τις ευθύνες όλων όσοι είχαν αρμοδιότητα να αναλάβουν δράση τα προηγούμενα χρόνια για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων σε αυτές, αλλά δεν έπραξαν ούτε τα ελάχιστα».

Σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός, είπε ότι κρίνεται «θετικό το γεγονός ότι το σχέδιο φιλοδοξεί να καλύψει τα προβλήματα στο σύνολο των προσφυγικών πολυκατοικιών δικαιώνοντας και τη θέση μας για ένα οργανωμένο σχέδιο συνεχούς αναδόμησης των γερασμένων πλέον προσφυγικών πολυκατοικιών, το οποίο είχε διακοπεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για αρκετά χρόνια».

Ωστόσο, μετέφερε στον υπουργό κάποιους προβληματισμούς για ενδεχόμενες δυσκολίες που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή του σχεδίου, αλλά διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα προσεγγίσει εποικοδομητικά κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ριζικά το ζήτημα.

Σημειώνει επίσης ότι στο ζήτημα με τις επικίνδυνες πολυκατοικίες, το κράτος δεν πρέπει να παρέμβει μονάχα ως αρωγός, αλλά έχοντας την κύρια ευθύνη για κατοικίες που έχτισε στα πλαίσια της στέγασης των προσφύγων.

Την ίδια ώρα, υποδεικνύει ότι το ΑΚΕΛ συνεχίζει να διεκδικεί την άμεση ενημέρωση όλων των κατοίκων για τη μελέτη στατικής επάρκειας που διενεργήθηκε με προτεραιότητα στις 43 επικίνδυνες πολυκατοικίες.

Υπενθυμίζεται ότι από μελέτη του Τμήματος Πολεοδομίας διαφάνηκε πως από τις 358 πολυκατοικίες στους προσφυγικούς οικισμούς, οι 43 κρίθηκαν ακατάλληλες και οι 152 έχουν κριθεί μέτριες από πλευράς στατικότητας.

Για τις 43 αυτές πολυκατοικίες, η μελέτη που έκανε η Πολεοδομία έδειξε δείκτες θλαστικής αντοχής κάτω από 10 Newton ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το ΕΤΕΚ σημειώνει ότι τα αποδεκτά όρια είναι στα 25-30 Newton ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.