ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Ιδιαίτερα δύσκολη η επόμενη μέρα για τα νοικοκυριά και τις ΜμΕ

Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και απαιτείται η εφαρμογή νέου οικονομικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ν’ αντιμετωπίζει τα προβλήματα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για το σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. 

Η αδυναμία σχεδιασμού εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης από την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα κάνει την επόμενη μέρα ιδιαίτερα δύσκολη για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι η φθίνουσα πορεία που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, η εμμονή σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και στη βιομηχανία διαβατηρίων και η υιοθέτηση οικονομικής προσέγγισης που ευνόησε την «αρπαχτή» και το βραχυπρόθεσμο κέρδος, προκάλεσαν διαρθρωτικές αδυναμίες και στρεβλώσεις διογκώνοντας τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

Το αποτέλεσμα, επεσήμανε, ήταν να καταστρέψουμε τη δυνατότητα για βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, η οποία να βασίζεται στην αύξηση των επενδύσεων, την τεχνολογική αναβάθμιση, την ενίσχυση των εξαγωγών, τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και την υιοθέτηση αναπτυξιακού μοντέλου που να σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς μας πόρους.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν, ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε τις αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, την προβληματική κατάσταση του τραπεζικού τομέα και το τεράστιο βάρος που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), τη χαμηλή τεχνολογική προσαρμογή και τις μειωμένες δαπάνες σε τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και η ψηφιακή αναβάθμιση τόσο του δημοσίου τομέα όσο και των επιχειρήσεων.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της συγκέντρωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε συγκεκριμένους κλάδους αντιμετωπίζοντας τη φθίνουσα πορεία του πρωτογενούς τομέα και το μικρό ποσοστό συνεισφοράς του μεταποιητικού τομέα σε αυτό, στην απουσία υποδομών στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πολιτικής που αφορά την κοινωνική πρόνοια και τη στεγαστική πολιτική. Πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν, συνέχισε, τα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών και η σημαντική υστέρηση στους δείκτες περιβαλλοντικής προστασίας.

Αντιφάσεις και αδιέξοδα λόγω πανδημίας

«Η πανδημία, όπως και στην Ευρώπη και διεθνώς, έτσι και στην Κύπρο έφερε στην επιφάνεια αντιφάσεις και αδιέξοδα των πολιτικών που εφαρμόσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Χωρίς ουσιαστική αλλαγή στο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και χωρίς τη διαμόρφωση νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε και πάλι ενώπιον της οικονομικής στασιμότητας, της αύξησης της ανεργίας και ενώπιον πιέσεων για περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές».

Το νέο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης, σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού, χρειάζεται να επιδιώξει τη δημιουργία οικονομίας της γνώσης, αυξάνοντας την επένδυση στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και των επιχειρήσεων με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Ακόμη, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μέσω της φορολόγησης του πλούτου κ.α.

Απαντήσεις με το γνωστό μότο ότι «φταίει η κυβέρνηση Χριστόφια» επιχείρησαν να δώσουν στο ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ και το Υπ. Παιδείας! Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ μίλησε για δογματισμούς του ΑΚΕΛ και ισχυρίστηκε ότι δεν κατάθεσε «ούτε μια πρόταση»! Παπαγάλισε τις γνωστές κατηγορίες για τη διαφθορά ξεχνώντας ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…