ΑΚΕΛ: Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να μην έχουν τη βούληση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας μετατίθεται και πάλι για αργότερα

Με τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας μετατίθεται και πάλι για αργότερα, σημειώνει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του.

«Επιβεβαιώθηκε ξανά ότι από πλευράς μιας μεγάλης μερίδας ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συνεχίζει να μην υπάρχει η βούληση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, τέτοιων που να αντιστοιχούν στο μέγεθος της επιθετικότητας και των παρανομιών της» συμπληρώνει το ΑΚΕΛ το οποίο εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία των πραγμάτων. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα συνεχίζει να έχει κατά κύριο λόγο χαρακτήρα φραστικό και διακηρυκτικό. Η έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη που να αναχαιτίζει την τουρκική επιθετικότητα, να αποκλιμακώνει την ένταση και να ανοίγει το δρόμο για δίκαιη λύση των προβλημάτων δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Την ίδια ώρα, όσο απουσιάζει από τις συζητήσεις το ύψιστο ζήτημα του λαού μας, το Κυπριακό, η κατοχή και η διχοτόμηση της πατρίδας μας από την Τουρκία, η προοπτική του απομακρύνεται.

Κατά τη δική μας άποψη, η κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε μια αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της αποτελεσματικότητας των μέχρι σήμερα χειρισμών. Πρωτίστως βέβαια, πρέπει να ξεκαθαρίσει με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο το βασικό της στόχο, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της από όλες αυτές τις διεργασίες.