ΑΚΕΛ για Ακάμα: Κίνδυνος να χαθεί για πάντα ένας σημαντικός και μοναδικός οικότοπος


Το υπό συζήτηση τοπικό σχέδιο του Ακάμα δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ούτε των κοινοτήτων ούτε στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αναφέρει σε δήλωση η Επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ Χριστίνα Νικολάου για το Τοπικό σχέδιο του Ακάμα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei«Απουσιάζει το όραμα, ο σωστός σχεδιασμός και η εναρμόνιση με βασικές αρχές για τη διατήρηση τέτοιων σημαντικών οικοτόπων.

Διάσπαρτες αναπτύξεις και έργα ασύμβατα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή όπως η χερσόνησος του Ακάμα. Η κατάργηση του πολεοδομικού καθεστώς προστασίας της χερσονήσου καθώς και οι διάφοροι τύποι ανάπτυξης που προτείνονται όπως το επισκέψιμο αγρόκτημα και οι εξειδικευμένες αναπτύξεις εκτός των ορίων ανάπτυξης των κοινοτήτων, θα υποβαθμίσουν όλα αυτά που έχει να προσφέρει πραγματικά ο Ακάμας στις κοινότητες του.

Το ΑΚΕΛ επανειλημμένα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να προβούν σε μια συνολική μελέτη και ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα συμπεριλαμβάνει όλη την περιοχή, δηλαδή τις κοινότητες του Ακάμα, μαζί με το Εθνικό Δασικό Πάρκο και το τοπικό σχέδιο της Πέγειας. Αντί αυτού κατακερματίζει την περιοχή φέρνοντας ξεχωριστά σχέδια κάτι που δεν αντικατοπτρίζει τις συνολικές θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που αυτά θα έχουν.

Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τα Σχέδια όπως προωθούνται γιατί καταπατούν βασικές αρχές και νομοθεσίες και μας παίρνουν χρόνια πίσω ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση του Ακάμα, με ενδεχόμενο να χαθεί για πάντα ένας σημαντικός και μοναδικός οικότοπος. Θα προχωρήσουμε άμεσα με επανεγγραφή των θεμάτων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια και έλεγχος ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει ένα τοπικό σχέδιο που θα σέβεται τις κοινότητες της περιοχής και να διασφαλίζει τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.