ΑΚΕΛ για αύξηση διδάκτρων στα Βρετανικά Πανεπιστήμια: Με την μορφή του κατεπείγοντος το θέμα στη Βουλή

Για την κατάσταση που δημιουργείται με την ξαφνική αύξηση των διδάκτρων στα Βρετανικά Πανεπιστήμια τοποθετήθηκε το ΑΚΕΛ με γραπτή δήλωση του Χρίστου Χριστοφίδη.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΔιαβάστε επίσης: Αύξηση διδάκτρων και τέλος στα φοιτητικά δάνεια για βρετανικά πανεπιστήμια

Ο Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ τονίζει το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται μετά την εξέλιξη αυτή, εξέλιξη η οποία θα φέρει αρκετές οικογένειες στα όρια της απόγνωσης.

Το ΑΚΕΛ έχει εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με τη μορφή του κατεπείγοντος και θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Αυτούσια η δήλωση του κ. Χριστοφίδη:

Η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης να θεωρούνται όλοι οι ευρωπαίοι φοιτητές ως φοιτητές τρίτων χωρών και συνεπακόλουθα ο πολλαπλασιασμός των διδάκτρων στα Βρετανικά Πανεπιστήμια και η κατάργηση των ευρωπαϊκών δανείων για τους φοιτητές των Βρετανικών Πανεπιστημίων, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και φέρνει αρκετές κυπριακές οικογένειες στα όρια της απόγνωσης.

Πολλοί μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων προσανατολίζονται και προγραμματίζονται να φοιτήσουν στα Βρετανικά Πανεπιστήμια. Αυτή είναι μια μακροχρόνια διαδικασία αφού απαιτούνται διεθνείς εξετάσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτός ο προσανατολισμός δεν αφήνει άλλα περιθώρια επιλογών.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για όσους έχουν αποφοιτήσει από τη Μέση Εκπαίδευση φέτος και όσους θα αποφοιτήσουν του χρόνου. Ειδικά για τους άρρενες οι οποίοι ενώ έχουν θέση σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο θα υποχρεωθούν λόγω στρατιωτικής θητείας να φοιτήσουν του χρόνου με βάση τα νέα δεδομένα.

Πολλές οικογένειες βρίσκονται ήδη σε πάρα πολύ δύσκολη θέση βλέποντας τον προγραμματισμό και τις προσπάθειες των παιδιών τους να γκρεμίζονται. Δημιουργείται ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Καλούμε την κυβέρνηση να ασχοληθεί άμεσα με το ζήτημα και να προσπαθήσει ως εκτελεστική εξουσία να δώσει λύσεις. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις με τη Βρετανική κυβέρνηση προς αναζήτηση λύσεων.

Έχουμε ως ΑΚΕΛ ήδη εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με τη μορφή του κατεπείγοντος. Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.