ΑΚΕΛ για Έκθεση Γκουτέρες: Πληρώνουμε το βαρύ τίμημα του ναυαγίου του Κραν Μοντανά

Η αμφισβήτηση συμφωνημένων βασικών συγκλίσεων από τους Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη και η ένοχη σιωπή του Αβέρωφ μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση όπως αυτή εικονίζεται και στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα

«Το μεγαλύτερο μέρος της Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Καλές Υπηρεσίες αφορά τις τεχνικές επιτροπές και τα ΜΟΕ. Ενώ γίνεται παραδοχή ότι αυτά είναι μεν σημαντικά αλλά μόνο σε συνδυασμό με μια αυθεντική διαδικασία που να οδηγεί στην επανέναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων που να έχουν νόημα, δεν αναφέρεται σχεδόν τίποτα για την ουσία», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά:

«Απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στο συμφωνημένο πλαίσιο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο Πλαίσιο Γκουτέρες και σε συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει. Στοιχεία που δέσποζαν σε προηγούμενες Εκθέσεις. Γίνεται μόνο μια χλιαρή αναφορά ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν τις παραμέτρους της λύσης.

Αποφεύγεται η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών στο Βαρώσι και της θέσης Τουρκίας – Τατάρ για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς, δηλαδή για αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών. Επίσης, ενώ σε προηγούμενες Εκθέσεις ο ΓΓ επέμενε σε αξιοποίηση των φυσικών πόρων ως κινήτρου για λύση του Κυπριακού πλέον τους αποσυνδέει από τη λύση και ζητά αξιοποίησή τους μόνο για να επιλυθούν οι διαφωνίες αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες.

Σήμερα πληρώνουμε το βαρύ τίμημα του ναυαγίου του Κραν Μοντανά και της απροθυμίας του Προέδρου Αναστασιάδη να αξιοποιήσει τις σχετικές εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα προκειμένου να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία από το σημείο που είχε μείνει το 2017. Η αμφισβήτηση συμφωνημένων βασικών συγκλίσεων από τους Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη και η ένοχη σιωπή του Αβέρωφ μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση όπως αυτή εικονίζεται και στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

Είναι φανερό ότι Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης δεν θέλουν ούτε και μπορούν να αλλάξουν ριζικά πλεύση προκειμένου να δοκιμάσουμε την Τουρκία έτσι που είτε να αποδεχτεί το συμφωνημένο πλαίσιο και τη συνέχεια των συνομιλιών από εκεί που μείναμε είτε να έχει την αποκλειστική ευθύνη για το συνεχιζόμενο εδώ και πέντε χρόνια αδιέξοδο.

Τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν τις έχει από καιρό υποδείξει το ΑΚΕΛ υποβάλλοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις που δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτές από τους κυβερνώντες».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.