ΑΚΕΛ για επίσκεψη Μπορέλ: «Αναμένουμε ότι επιτέλους η ΕΕ θα περάσει από τα λόγια στα έργα»

Για την επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, τοποθετήθηκε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου

Ο κ. Στεφάνου τονίζει την ανάγκη να περάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τα λόγια στα έργα αξιοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρουν η πολιτική και η διπλωματία στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωτουρκικού διαλόγου που φαίνεται ότι θα ανοίξει.

Αναλυτικά: 

Η επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο και οι δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί, αναδεικνύουν την ανάγκη η ΕΕ να αναπτύξει συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία για έμπρακτη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και παρανομίες. Αναμένουμε ότι επιτέλους η ΕΕ θα περάσει από τα λόγια στα έργα αξιοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρουν η πολιτική και η διπλωματία στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωτουρκικού διαλόγου που φαίνεται ότι θα ανοίξει.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία με την πολιτική της, η οποία εκμεταλλεύεται το τρίχρονο διαπραγματευτικό κενό για να δημιουργεί νέα σοβαρά τετελεσμένα. Η τουρκική προκλητικότητα και η εν γένει τουρκική συμπεριφορά υπογραμμίζει την ανάγκη για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα αφαιρέσει από την Τουρκία τα όποια προσχήματα για να αρνείται τον διάλογο για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται με συνέπεια και συνέχεια να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Αυτή είναι η αποτελεσματικότερη οδός για να αντιμετωπιστούν η τουρκική προκλητικότητα και οι κίνδυνοι που αυτή προκαλεί.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.