ΑΚΕΛ για έσοδα από δημοπράτηση ρύπων: Οι πολίτες πληρώνουν την ανυπαρξία σχεδιασμού και δράσεων

«Τα έσοδα της κυβέρνησης από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων, φτάνουν για φέτος τα €161εκ. Από αυτά τα  €80εκ. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για περιβαλλοντικές δράσεις», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά:

«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, απέτυχε να προγραμματίσει έγκαιρα περιβαλλοντικές δράσεις τις οποίες να χρηματοδοτήσει από τα έσοδα αυτά.  Απέτυχε επίσης να καλύψει τους στόχους διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Την ανυπαρξία σχεδιασμού και δράσεων, όμως, την πληρώνουν καθημερινά οι καταναλωτές.

Το ΑΚΕΛ προτείνει την άμεση χρήση του ποσού αυτού σε προγράμματα μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κάλυψη του προϋπολογισμού του Ταμείου ΑΠΕ- ΕΞΕ, με άμεση κατάργηση της φορολογίας που πληρώνουν οι καταναλωτές για το συγκεκριμένο ταμείο.

Προτείνει επίσης, απευθείας στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών από το Κράτος και αφαίρεση της σχετικής φορολογίας από τους υπόλοιπους καταναλωτές που καταβάλλεται με το λογαριασμό ηλεκτρισμού. Η κοινωνική πολιτική, αν και λέξεις άγνωστες στον Πρόεδρο και τον ΔΗΣΥ, πρέπει να ασκείται απευθείας από το Κράτος.

Επιβάλλεται  η ΑΗΚ να προχωρήσει άμεσα με την ουσιαστική ένταξη ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής της.

Η εκμετάλλευση των καταναλωτών πρέπει επιτέλους να σταματήσει και να προωθηθούν πραγματικές δράσεις, που θα μειώσουν το πρόβλημα του κόστους  του ρεύματος και θα προωθήσουν επί της ουσίας, την αλλαγή στο ενεργειακό μας μείγμα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.