ΑΚΕΛ για ισραηλινούς εποικισμούς: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να απενοχοποιήσουν το ΙσραήλΤο ΑΚΕΛ και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ως νόμιμους τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. To Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης καλεί τους φίλους της Παλαιστίνης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους δίνοντας το παρών τους στην τελετή εγκαινίων του «Πάρκου της Παλαιστίνης», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 στο χώρο πρασίνου στην οδό Καρπενησίου (δρόμος Κίτι-Μαζωτού) στο Κίτι.

 

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει την προκλητική πολιτική παραγνώρισης και καταπάτησης του διεθνούς δικαίου, χαρακτηρίζοντας, με δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών M. Πομπέο, ως νόμιμους τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Πρόκειται για μια δήλωση που καταργεί τη θέση που είχαν οι ίδιες οι ΗΠΑ από το 1978 και η οποία συγκρούεται με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις και Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα και την αναγνώριση της πόλης ως «αδιαίρετης πρωτεύουσας» του Ισραήλ κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Έρχεται να προστεθεί ακόμα στην αναγνώριση από μέρους των ΗΠΑ της «κυριαρχίας του Ισραήλ» επί των κατεχομένων εδαφών της Συρίας στα Υψώματα Γκολάν. Αποτελεί, τέλος, συνέχεια των δηλώσεων Τραμπ ότι δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και άρα ούτε δικαίωμα επιστροφής. Η νέα αυτή ενέργεια των ΗΠΑ εντάσσεται στην προσπάθεια απενεχοποίησης του Κράτους του Ισραήλ για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το 1967 και για τα εγκλήματα που διαπράττει κατά του παλαιστινιακού λαού, περιλαμβανομένων και εκείνων των τελευταίων ημερών στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσο και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής επεσήμαναν ότι οι εποικισμοί παραβιάζουν το διεθνές. Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εξωτερικών να συνταχθούν με το διεθνές δίκαιο και να καταγγείλουν την ενέργεια των ΗΠΑ, που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τον ισραηλινό εποικισμό. Ο εποικισμός στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη –όπως και στην κατεχόμενη Κύπρο- συνιστά έγκλημα πολέμου.

Η Ανακοίνωση του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης:

Ο εποικισμός στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη συνιστά έγκλημα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Γι’ άλλη μια φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποδεικνύει πως είναι πρόθυμη να ακυρώσει ακόμη και το διεθνές δίκαιο για να στηρίξει τις παραβιάσεις και τα εγκλήματα του θεματοφύλακα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της, Ισραήλ. Αυτή τη φορά δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, καλύπτει το έγκλημα πολέμου που συντελείται στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζοντας προκλητικά τους ισραηλινούς εποικισμούς ως νόμιμους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν διστάζει να αναιρέσει ακόμη και τον ίδιο της τον εαυτό, καθώς άλλαξαν τη θέση που είχε για το εν λόγω ζήτημα από το 1978. Αυτή τους η κίνηση δεν είναι τυχαία. Αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας των ΗΠΑ να απενοχοποιήσει τις παραβιάσεις και τα εγκλήματα του Ισραήλ, επιβάλλοντας την «κυριαρχία» του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και των λαών της περιοχής. Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε η προκλητική απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στα Ιεροσόλυμα αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα κατεχόμενα Συριακά εδάφη στα Υψίπεδα του Γκολάν και της μη αναγνώρισης των Παλαιστίνιων προσφύγων, καταργώντας το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων. Ως Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζουμε τη νέα προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Παραμένουμε αταλάντευτα αλληλέγγυοι με τον ηρωϊκό λαό της Παλαιστίνης. Υποστηρίζουμε σθεναρά το δίκαιο αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα κατεχόμενα εδάφη τους όπως καταγράφονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η προκλητική ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσει ως νόμιμους τους ισραηλινούς εποικισμούς, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις και στην υπόθεση του Κυπριακού προβλήματος. Γι’ αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση την κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως αξιοποιήσει την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, έτσι ώστε να καταδικάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και να σταθεί στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, καλούμε όλους τους φίλους της Παλαιστίνης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους δίνοντας το παρών τους στην τελετή εγκαινίων του «Πάρκου της Παλαιστίνης», που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης, το ΠΣΕ και οι Λ.Ο. Κιτίου την ερχόμενη Κυριακή, 24 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 στο χώρο πρασίνου στην οδό Καρπενησίου (δρόμος Κίτι-Μαζωτού) στο Κίτι.